ATSO mart ayı meclis toplantısı

ATSO mart ayı meclis toplantısı
ATSO Başkanı Çetin:- "Bir aksilik çıkmazsa EXPO'ya Jennifer Lopez, Sting, Scorpions gibi dünya çapında isimlerin gelmesi gündemde. Böyle isimlerin Antalya'ya gelmesi şehrin canlanmasına katkı sağlayacak"- "Aralık ayında turizmde Rusya kaygımız vardı, terö

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, EXPO 2016 Antalya organizasyonu çerçevesinde kente dünya çapında ünlü sanatçıların gelmesinin gündemde olduğunu belirterek, "Jennifer Lopez, Sting ve Scorpions gibi isimlerin Antalya'ya gelmesi şehrin canlanmasına katkı sağlayacak." dedi.

ATSO'nun mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Başkan Çetin, terör nedeniyle bir taraftan yüreklerinin yandığını, bir taraftan da turizm ve ticaret dertlerinin arttığını söyledi.

Terörün ister Ankara veya İstanbul'da, ister Brüksel'de olsun, turizme darbe vurduğunu belirten Çetin, "Aralık ayında turizmde Rusya kaygımız vardı, terörden de endişe ediyorduk, ama bu kadarını beklemiyorduk. Son terör olayları nedeniyle turizmde büyük bir kayıpla karşı karşıyayız. Rusya pazarı neredeyse bitti. Turizmde 2007'ye dönme riskimiz var." dedi.

Avrupa rezervasyonlarında da yüzde 40'a yakın düşüşler meydana geldiğini kaydeden ATSO Başkanı Çetin, Antalya'ya gelen turist sayısında ise yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 gerileme olduğunu bildirdi.

Tarım ihracatında bir toparlanma sağlandığını alternatif pazarlara ihracatın arttığını kaydeden Çetin, tarımsal ürün fiyatlarında korktukları kadar düşüş yaşanmadığını söyledi.

Rusya'dan son dönemde daha olumlu sinyaller gelmeye başladığını ifade eden Çetin, "Muhtemelen onlar da gördüler ki bu sorun Türkiye’den çok Antalya'yı ve Rus halkını etkiledi. Rusya kendi halkının seyahat özgürlüğünü kısıtladı, tatil haklarını ellerinden aldı. Çünkü Rusya için Antalya'nın yerini İspanya, İtalya, Yunanistan tutamaz. Bu nedenle umarım ki önümüzdeki dönemde iki ülke arasında bağlar tekrar kurulur." diye konuştu.

- EXPO 2016 Antalya

Antalya'da önümüzdeki günlerin en önemli konularından birinin EXPO olduğunu ifade eden Çetin, EXPO’nun yaratacağı canlılığa kentin ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Bir aksilik çıkmazsa EXPO'ya Jennifer Lopez, Sting, Scorpions gibi dünya çapında isimlerin gelmesinin gündemde olduğunu dile getiren Çetin, böyle isimlerin Antalya'ya gelmesinin şehrin canlanmasına katkı sağlayacağını düşündüğünü bildirdi.

EXPO ile kent merkezinin, ticaretin canlanması için önemli bir etkinlik yapmayı planladıklarını açıklayan Çetin, "Antalya Alışveriş Festivali, 2016 yılı hedeflerimiz içinde önemli bir yer tutuyordu. Hediye çekilişli bir kampanyayı çok düşünmüş ve hatta geçen yıl bazı çalışmalar başlatmıştık. Sonunda Antalya Tanıtım AŞ güzel bir çalışma yürüttü. Teşekkür ediyorum." dedi.

Çetin, mayıs ayında yapılması planlanan Antalya Alışveriş Merkezi Festivali için Antalya'nın trafik plakası olan "07"den hareketle 7 üzerine bir konsept oluşturulduğunu söyledi. ATSO Başkanı, "Hediyeler 7 otomobille başlayacak. Antalya ilk kez bu boyutta bir festival yaşayacak. Böylece hem turizme hem ticarete bir katkı sağlamış olacağız. EXPO'yla da bütünleşecek bir festival yapmış olacağız. Umarım ki bu yıl ilki başarılı olur ve Antalya'ya yeni bir güzel gelenek kazandırmış oluruz." diye konuştu.

- "Avrupalılar Türkiye'yi örnek almalıdır"

ATSO Başkanı Çetin, bugün 3 milyona yakın Suriyelinin Türkiye'de bulunduğunu, bunun yüzde 10'unun kamplarda, gerisinin Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, İstanbul gibi şehirlerde yoğunlaştığını, İzmir ve Bursa'da bile 100'er bine yakın Suriyeli bulunduğunu söyledi.

Suriyelilerin önemli bölümünün çocuk olduğunu, Türkiye'de 150 binden fazla bebek dünyaya geldiğini dile getiren Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda inşaatta çalışan üniversite hocası var. Çöp toplama işinde onlar çalışıyor. Suriyeli çocukların bir kısmı sokakta dilencilik yapıyor. Oysa bir kısmı halen Suriye ile ticaret yapıyor. Suriye'de evi, toprağı, işi olan da var. Bunları, şu nedenle anlatıyorum. Suriyeli sığınmacıların, konuklarımızın bir kısmı ilerde ülkesine döner, bir kısmı da Türkiye'de kalır. Sığınmacılara kapı açmak insanlık görevidir, Avrupa bize örnek olmamalı, Avrupalılar Türkiye'yi örnek almalıdır. Ancak, bizde de göçmenlerin gelecekleri dikkatle ele alınmalıdır. Eğer bu çocuklar topluma entegre olmazsa, iyi eğitim almazsa, kötü niyetli örgütlerin eline düşerse ileride büyük sorunlar çıkar. Dolayısıyla hükümetin bu konuda bir entegrasyon planı olmalıdır. Antalya olarak biz de önlem almalıyız. Normalde Suriyeli göçmenler kaldıkları kentlerde izinle kalıyor, özel kimlik alıyorlar. Antalya'ya yerleşmeleri izinsiz oldu. Bir kısmı tarımda, inşaatlarda, çöp toplamada iş bularak yerleşti. Kent merkezinde de çocukları görüyoruz ve bu konuda şikayetler de artıyor. Artık bu konuda bir karar verilmelidir. Ya bu insanlar diğer kentlerde korumaya alınmalı veya Antalya'da yasal statü verilmeli, çocuklar eğitime alınmalıdır."

- Ödül töreni tartışmaları

Çetin, ATSO'nun geleneksel ödül töreninde ATSO özel ödülünün, eski ATSO Başkanı, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'a verilmesinin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından tepkiyle karşılanmasını da değerlendirdi.

Ödül töreni için herkese davetiye gönderdiklerini belirten Çetin, "Tören tarihini Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte belirledik. Rifat Başkan'ımız doktorunun tavsiyesi üzerine, seyahat edemeyeceği için gelemedi. Sayın Çavuşoğlu son anda programı değiştiği için gelemedi. ATSO'yu yakından bilen herkes gerçekleri bilir. Biz burada 40 bin üyemizi temsil ediyoruz. Herkesten de aynı tavrı bekleriz. Bizim davamız Antalya turizminin, ticaretinin, sanayisinin, tarımının davasıdır. Antalya bir krizle karşı karşıyayken, bizim üyemiz hayatta kalma mücadelesi verirken bu konularla Antalya gündemini işgal edemeyiz, Antalya'ya böyle şeyler yakışmaz. Bugüne kadar hep nezaketle davrandım, bu nezaketimi de sonuna kadar sürdüreceğim. Daha fazla uzatmaya gerek yok." açıklamasında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.