ATSO'nun 134. kuruluş yıl dönümü

ATSO'nun 134. kuruluş yıl dönümü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak:- "Turizm sektörü sadece Antalya'yı ilgilendiren bir sektör değil. Bütün Türkiye'yi etkileyen bir sektör. Bu krizin, muhalefet malzemesi olmayacağını defalarca söyledik. Bu bir muhalefet malzemesi değil, milli bir meseled

ANTALYA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmin tüm Türkiye'yi etkileyen bir sektör olduğunu ve bu sektördeki sıkıntının, muhalefet malzemesi olmayacağını defalarca söylediklerini belirterek, "Bu bir muhalefet malzemesi değil milli bir meseledir ve ülkenin zenginleşmesiyle alakalıdır." dedi.

Budak, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) 134. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, ATSO Meclis Salonu'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, turizmin kentte alt sektörlerle birlikte 150 sektörü ilgilendirdiğini söyledi.

Antalya'da tedarikçi ya da esnafın turizmden geçindiğini belirten Budak, "Eğer Antalya'da 60-70 bin kişi işsiz kalacaksa asgari ücretten bile hesaplasanız aylık o kadar para piyasaya girmeyecek. En azından benim turizmle işim yok diyenin mutlaka çalışanla alışverişi vardır. O yüzden Rus uçağı Antalya'ya düştü denilebilir." diye konuştu.

Budak, 31 Mart itibarıyla erken rezervasyonlarda yüzde 40 eksiye düşüldüğünü ifade ederek, bu durumun sezonun nasıl geçeceğini gösterdiğini kaydetti. Turizmde yaşanan sıkıntıların başta Antalya olmak üzere Muğla, Aydın, İzmir ve yaz turizminden faydalanan bütün destinasyonları etkileyeceğini dile getiren Budak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 55'e yakın şehir Antalya'ya mal satıyor. Bunun rakamı da 54 katrilyon lira. Demek ki turizm sektörü sadece Antalya'yı ilgilendiren bir sektör değil. Bütün Türkiye'yi etkileyen bir sektör. Bu krizin muhalefet malzemesi olmayacağını biz defalarca söyledik. Bu bir muhalefet malzemesi değildir. Bu iş milli bir meseledir ve ülkenin zenginleşmesiyle alakalıdır. Turizm ülkeyi zenginleştirmiştir ve cari açığı büyük ölçüde kapatmıştır."

- "ATSO bir okul gibidir"

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin de 134 yıldır Antalya'nın en önemli sorunları ve çözüm yollarının önce ATSO çatısı altında konuşulduğunu söyledi.

Çetin, ATSO'nun birçok işadamı için bir okul olduğunu belirterek, "Burada bütün sektörlerin sorunlarını, mevzuatı öğrenirsiniz. Burada bir maddi menfaat elde etmeden, gönüllü çalışmayı öğrenirsiniz. Burada demokrasiyi de öğrenirsiniz. Çünkü odaların meclisleri bağımsız iş adamlarından oluşur. Burada menfaat ve itaat yoktur. Odaları hem meclisi hem de bakanlık denetler, her şey şeffaftır. Köklü tarih, gelenek ve kurumsal kültür demektir. Odamız bu hususlarda da bir okul gibidir." dedi.

- "Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 20 düştü"

Tarım sektöründe hem ihracat hem de ürün geliri olarak kayıp yaşandığını ifade eden Çetin, Antalya'nın ve Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 20 oranında düştüğünü söyledi.

Çetin, turizmde 2007'ye dönme riskiyle karşı karşıya olduklarını öne sürerek, aralıktan ocağa kayıtlı çalışan sayısının 9 bin azaldığını dile getirdi. Antalya'nın geçmişte de turizmde krizler yaşadığını ancak bunları atlattığını vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"Bu krizi de aşacağımıza inancımı her vesileyle dile getiriyorum. Antalya olarak değerlerimize sahip çıkarak, geçmiş tecrübelerden ders çıkararak, el birliğiyle yeni yollar açacağız. Ancak unutmamalıyız ki Antalya'nın sorunlarının çözümünün ve geleceğe güçlü adımlarla yürümesinin temel şartı Antalya'nın birlik ve beraberliğidir. Bugüne kadar Antalya'da hayata geçirilen birçok proje, örneğin EXPO'nun alınması, birlik ve beraberlikle gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, birliktelik, iş birliği, ben kültüründen biz kültürüne geçmek en önemli meselemizdir."

Program, plaket töreni ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.