Atso'nun Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Atso'nun Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı
ATSO Başkanı Çetin:- "Bu yıl Antalya'ya gelen turist sayısında 7,5-8 milyon bandına yükseliriz. Geçen yıla göre turist sayısı açısından daha iyi bir sezon olacaktır"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, bu yıl Antalya'ya 7,5-8 milyon yabancı turist beklediklerini bildirdi.

Çetin, ATSO'nun mart ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, gündeme ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hafta sonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR ile istihdam seferberliği toplantısı yaptıklarını belirten Çetin, "Yetkililer Türkiye'de 350 binden fazla ek istihdam yaratıldığını, bunun yüzde 7-8'inin Antalya'dan kaynaklandığını söylediler. Yani ilimizde 30 bin civarı bir istihdam artışı teşvik edilmiş oldu. Biz zaten en az 100 bin istihdam artışı olacağını bekliyor ve söylüyoruz." diye konuştu.

Şu anda özel sektörün en önemli konularından birinin KOBİ'lerin finansman sorunu olduğunu kaydeden Çetin, "nefes kredisi" desteğinin iyi bir model olduğunu ve hükümetin bunu model alarak KOSGEB kredilerini geliştirdiğini dile getirdi. Nefes kredisinin Türkiye genelinde 5 milyar lira, KOSGEB kredisinin de 11 milyar lira civarında bulunduğunu ifade eden Çetin, "KOSGEB kredilerinden Türkiye çapında 400 bin civarında, Antalya'da da 20 bine yakın işletme yararlandı. Antalya bu kredi paketlerinden 1,5 milyar liraya yakın bir pay almıştır diye tahmin ediyorum." dedi.

Çetin, ticaret sektöründe, özellikle küçük işletmelerin kredilerinde sıkıntının devam ettiğini, bankaların kredi limitleri ve risk sınırları yüzünden ticaret sektöründe kredide sorun yaşandığını dile getirdi.

- Turizm sektörü

İran pazarının Nevruz tatili ile turizm sezonunun kısa bir açılışının yapıldığını ifade eden Çetin, turist sayısında Avrupa kaynaklı bir düşüş yaşandığını, ilerleyen günlerde Rusya ile bir yükselişin başlamasını beklediklerini bildirdi.

Rusya pazarında Antalya ilgisinin canlı olduğunu, Belarus, Ukrayna, Kazakistan gibi pazarların da canlı olduğunu belirten Çetin, "Sonuç olarak Rusya tarafında bu yıl 2,5 milyon civarında kazanırken, Batı Avrupa'da kaybedeceğiz. Ukrayna gibi ülkelerle bu yıl Antalya'ya gelen turist sayısında 7,5-8 milyon bandına yükseliriz. Geçen yıla göre turist sayısı açısından daha iyi bir sezon olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Çetin, turizm sektöründe fiyat indirimleri konusunda da dikkati çekerek, otellerin aşırı fiyat indirimi yapmamaları gerektiğini, çünkü böyle bir durumun Antalya imajına zarar vereceğini söyledi.

- Direkt tarifeli seferler

Bir diğer konunun da turizmde direkt tarifeli seferler olduğunu belirten Çetin, şöyle devam etti:

"THY Cezayir'e direkt sefer koyunca yetkili arkadaşlarla konuştuk. THY yetkilileri 50 kişilik yolcu garantisi verildiği takdirde bir hatta direkt uçuş konulabileceğini bildirdiler. Haftada 3 günden bir hattın yıllık maliyeti birkaç milyon lirayı buluyor. Bütçemiz olsa yolcu garantisini biz veririz. Çünkü İzmir'de kruvaziyerler için böyle bir destek sağlandı ve başarılı oldu ama bizim imkanımız yetmez. Antalya'da acentelerimiz bir araya gelip bu konuyu ele almalılar. Turizmde bu yıl her şeye rağmen daha iyi bir sezon beklediğimizi söylemek istiyorum."

Tarımda sebze-meyve ihracatında 2 aylık ihracatta yüzde 45 artış gerçekleştiğini anlatan Çetin, "Rusya pazarı narenciyede ve patlıcan, biber gibi ürünlerde geç de olsa açıldı, domatese ve salatalığa açılmadı. Geçen hafta Moskova'da domates fiyatı 3 dolardı, bizim ihracat fiyatımız 60 cent. Şubat ayında en çok meyve sebze ihracatını Irak'a yapmışız, hatta Hindistan'a 700 ton meyve göndermişiz. Yani ihracatçı yeni pazarları deniyor, yan yolları deniyor." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.