ATSO'nun şubat ayı olağan meclis toplantısı

ATSO'nun şubat ayı olağan meclis toplantısı
ATSO Başkanı Çetin:- "Rusya'ya meyve ve sebze ihracatımız yüzde 91 azalmış durumda. Alternatif pazar olarak İsrail, Azerbaycan, Beyaz Rusya’da artış var ama yeterli değil. Asıl sorun önümüzdeki aylarda havaların ısınmasıyla başlayacak"- "Eğer iç ve dış ko

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya'ya meyve ve sebze ihracatının yüzde 91 azaldığını, alternatif pazarların da yeterli olmadığını belirterek, "Asıl sorun, önümüzdeki aylarda havaların ısınmasıyla başlayacak" dedi.

Çetin, ATSO'nun şubat ayı olağan meclis toplantısında, turizm ve tarımda Rusya ambargosuyla başlayan sıkıntının bütün Antalya ekonomisini etkilemeye başladığını söyledi.

Geçen hafta itibarıyla meyve ve sebze ihracatında yüzde 38, domates ihracatında yüzde 63 düşüş meydana geldiğini, kentin 50 günlük süredeki ihracat kaybının 30 milyon dolar olduğunu belirten Çetin, "Rusya’ya meyve ve sebze ihracatımız yüzde 91 azalmış durumda. Alternatif pazar olarak İsrail, Azerbaycan, Beyaz Rusya’da artış var ama yeterli değil. Asıl sorun, önümüzdeki aylarda havaların ısınmasıyla başlayacak" diye konuştu.

Çetin, şu anda domatesin hal fiyatının kilogramda 1 liraya doğru gerilediğini ifade ederek, bunun 5-6 yıl öncesi fiyatlar olduğunu dile getirdi.

Ocak ayında Antalya'ya Rusya'dan gelen turist sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81, Almanya'dan gelen turist sayısının yüzde 16, Hollanda'dan gelen turist sayısının ise yüzde 16 gerilediğini anlatan Çetin, şubat ayındaki toplam kaybın ise yüzde 21 düzeyinde olduğunu bildirdi.

Çetin, böyle giderse turizmde yüzde 25-30 civarında bir kayıp yaşayabileceklerine işaret ederek, "Eğer iç ve dış koşullar olumlu yönde gelişirse son aylarda toparlanma olabilir ve Rusya pazarında bile beklediğimizden daha iyi sonuçlar alabiliriz" dedi.

- Turizm destek paketi

Dün açıklanan turizm destek paketiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çetin, uçak desteği kararının zaten önceden alındığını söyledi.
Acentalara verilen uçak desteklerinin küçük ölçekli acentalara da uygulanması gerektiğini ifade eden Çetin, "Sektörde alternatif turizmde uzmanlaşmış, uçaklarda belirli sayıda koltuk alarak turist getiren çok sayıda acenta bulunuyor. Desteğin bu acentaları da kapsaması çok daha yararlı olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Çetin, hükümet düzeyinde turizmin ele alınmasının ve sektörün izlenmesinin önemli olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Nisan ve mayıs ayında charter uçaklarına 6 bin dolarlık uçak desteği elbette önemlidir. Ancak, bu desteğin kararı gecikmiştir ve 31 Mayıs'a kadar destek de artık yeterli değildir. Bakanlığa bu sürenin uzatılması için yetki verileceği söyleniyordu. Ancak bir karar çıkmadı. Dolayısıyla uçak desteği süresi uzatılmalıdır. Antalya'da turizm, tarım sektörleri ve ayrıca tedarikçi sektörlere de bir yıllık borç ertelemesi veya ödeme tatili ve düşük faizli kredi sağlanması gereklidir. Antalya'da artık sorun turizmi ve tarımı aşmıştır. Bu iki sektörün tedarikçileri, gıda sektörü, tekstil, inşaat, boya, mobilya gibi bütün sektörler etkilenmektedir. Sayın Başbakan tarımda, terör durumunda, nasıl afet desteği veriyorsak, ihtiyaç duyulduğu takdirde turizme de uygulanacaktır. Bu doğru bir yaklaşım, ancak beklemeye gerek yoktur."

Turizm sektörüne istihdam desteği verilmesinin de önemli olduğunu dile getiren Çetin, istihdam desteği için de bir formül geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Çetin, Avrupa ülkelerinden direkt uçuşlarının da sektör için önemli olduğunu kaydetti.

Turizm sektöründe bir yandan "durum kötü" diye feryat edildiğini, bir yandan da yatak sayılarının artmaya devam ettiğini ifade eden Çetin, Antalya'nın son kalan kıyı alanlarının da turizme açılıp tahsis yapıldığını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.