Avro Bölgesi'ne "Güven" Övgüsü

Avro Bölgesi'ne "Güven" Övgüsü
Berenberg Ekonomisti Hense:- "Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, bölgede yılın ilk yarısında görülen canlı büyümenin yılın ikinci yarısında da yukarı yönlü gerçekleşebileceği izlenimi verdi"- Rabobank Uluslararası Ba

İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU - Berenberg Ekonomisti Florian Hense, Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen Sentix Yatırımcı Güven Endeksi'nin bölgede yılın ilk yarısında görülen canlı büyümenin yılın ikinci yarısında da yukarı yönlü gerçekleşebileceği izlenimi verdiğini belirtti.

Avro Bölgesi'nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 34 puana yükselerek Temmuz 2007’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Ekimde 29,7 puan olan Avro Bölgesi Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 34 puana çıkarak yaklaşık son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de 18,3 puandan 22,8 puana yükseldi. Bu da Eylül 2007’den bu yana kaydedilen en yüksek seviye oldu. Mevcut ekonomik durumu ölçen Avro Bölgesi Cari Durumu Endeksi ise kasım ayında 18,3 puandan 22,8 puana çıkarak Mayıs 2015’ten beri kaydedilen en yüksek düzeye ulaştı.

Açıklamada, Avro Bölgesi ekonomisinin kasım ayında da gelişmeye devam ettiği ve mevcut durum ve beklentilerin de benzer şekilde geliştiği kaydedildi.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Berenberg Ekonomisti Florian Hense, beklentilerden iyi gelen Avro Bölgesi'nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi'nin Avro Bölgesi'nde yılın ilk yarısında görülen canlı büyümenin yılın ikinci yarısında da yukarı yönlü gerçekleşebileceği izlenimi verdiğini belirtti.

Avro Bölgesi ekonomisinin beklentileri aşmaya devam ettiğini ifade eden Hense, Avro Bölgesi'nde büyümenin biraz daha yükselebileceğini aktardı. Hense, Avro Bölgesi'nde büyüme ivmesinde herhangi bir yavaşlama görülmediğini dile getirdi.


-"Avro Bölgesi'nde görünüm ümit verici olmaya devam ediyor"


Bölgede iyileşmenin bütün ülkeler ve sektörler tarafından sürdürüldüğünü anlatan Hense, hanehalkı harcamaları ve yatırımın da 2013 yılının ikinci çeyreğinden beri büyümenin yüzde 80'ine katkı sağladığını vurguladı. Hense,bölgede görünümün ümit verici olmaya devam ettiğini kaydetti.

Hense, Avro Bölgesi'nde 2013 yılında yüzde 12,3 olan işsizlik oranının bu yılın eylül ayında yüzde 8,9 seviyelerine kadar gerileyerek kriz öncesi seviyelerine geri döndüğünü belirterek, bölgenin işgücü piyasasının daha net hale gelmesi için ekonomik iyileşmeye daha fazla yıl ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Rabobank Uluslararası Başekonomisti ve Avro Bölgesi Stratejisti Elwin de Groot ise Avro Bölgesi'nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi'nin Temmuz 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının birkaç faktörle anlatılabileceğine işaret etti.

Bu faktörlere değinen Groot, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), varlık alım programının Eylül 2018'e kadar uzatılmasının ve Aralık 2017'e kadar aylık 60 milyar avro olan net varlık alım miktarının ise Ocak 2018'den itibaren aylık 30 milyar avro seviyesine indirmesinin finansal varlıklar için pozitif olarak algılandığını anımsattı.

Avro Bölgesi'nde büyüme verisinin de beklentilerden iyi geldiğine işaret eden Groot, azalan politik risk içerisinde devam eden parasal genişleme ve giderek artan güçlü ekonominin birleşmesinin yatırımcıların güvenini yükselttiğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.