Avro Grubu Toplantısı

Avro Grubu Toplantısı
Avro Grubu Başkanı Dijsselbloem:- "Kreditörlerin temsilcileri ortak bir nokta bulmak için kısa süre sonra Atina'ya gidecek ve Yunan yetkililerle emeklilik, vergi ve istihdam gibi yapısal reformlarla ilgili çalışacak"

BRÜKSEL (AA) - Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Kreditörlerin temsilcileri ortak bir nokta bulmak için kısa süre sonra Atina'ya gidecek ve Yunan yetkililerle emeklilik, vergi ve istihdam gibi yapısal reformlarla ilgili çalışacak." dedi.

Dijsselbloem, Brüksel'de düzenlenen ve avro kullanan 19 AB üyesi ülkenin maliye bakanlarını bir araya getiren Avro Grubu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Toplantıda Yunanistan’ın 3'üncü kurtarma programının ele alındığını belirten Dijsselbloem, "Kreditörlerin temsilcileri ortak bir nokta bulmak için kısa süre sonra Atina'ya gidecek ve Yunan yetkililerle emeklilik, vergi ve istihdam gibi yapısal reformlarla ilgili çalışacak." diye konuştu.

Jeroen Dijsselbloem, yapılacak görüşmelerde kemer sıkma politikaları yerine reformlara yoğunlaşılacağına dikkati çekerek, "Söz konusu reform başlıkları zor konular. Kurumlar ve Yunan hükümeti bir anlaşma sağlamak için detaylı çalışmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Dijsselbloem, temsilcilerin anlaşmaya varması durumunda konunun tekrar Avro Grubu toplantısında ele alınacağını söyledi.

Öte yandan, Yunanistan kurtarma programının 2. değerlendirme süreci tamamlanamadığı için yeni kredi dilimleri serbest bırakılamıyor. Yunanistan'ın temmuz ayında kreditörlere 7 milyar avro geri ödemesi gerekiyor.

Kreditörler, Yunanistan’dan toplam 86 milyar avroluk kurtarma programı çerçevesinde istihdam piyasası, emeklilik ve vergi reformları yapmasını istiyor. Yunanistan’dan talep edilen iş gücü piyasası reformunda şirketlerin eleman çıkartmalarının daha kolay hale getirilmesi ve işçi sendikalarının haklarının sınırlandırılması gibi tedbirler yer alıyor.

Yunanistan'ın toplam borç yükünün bu yıl 300 milyar avroyu geçmesi ve borçların milli gelirinin yüzde 180'ine ulaşması öngörülüyor. 2010 yılından beri üç kurtarma programı uygulanan Yunanistan, Avro Bölgesi ülkeleri arasında milli gelirine oranla en yüksek borca sahip durumda bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.