Avrupa Konseyi'nde "Terörle Mücadele" Oturumu

Avrupa Konseyi'nde "Terörle Mücadele" Oturumu
AKPM Genel Kurulunda, Türk heyetinin önerisiyle gündeme alınan "Avrupa'nın Teröre Karşı Ortak Tepkisi: Başarılar ve Başarısızlıklar" başlıklı oturum yapıldı- AKPM Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Küçükcan:- "Ülkenizde saldırı olmama

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulunda gerçekleştirilen "terörle mücadele" konulu oturumda terörizmin artık küresel çapta tehdit haline geldiği belirtilerek, tüm terör örgütleriyle ayrım yapılmadan mücadele edilmesi gerektiği bildirildi.

Türk heyetinin önerdiği, "Avrupa'nın Teröre Karşı Ortak Tepkisi: Başarılar ve Başarısızlıklar" başlıklı konu, güncel işler oturumunda tartışıldı.

Terörizme karşı ülke ve örgüt ayrımı yapılmadan ortak mücadele edilmesi gerektiğini belirten AKPM Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, "Türk heyetinin teklifini kabul ederek, terörizmi güncel tartışmaya aldığınız için teşekkür ediyorum. Güvende miyiz? Sadece dünyanın belli bölgelerinde değil, Avrupa’nın başkentinde, Londra’da, Paris’te güvende miyiz? Terörizm, sadece belli bir bölgede değil, artık dünya çapında bir tehdittir ve terörizm sınır tanımaz. Din, etnik köken, dil gibi sınırları tanımaz." diye konuştu.

Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin temsilcilerine çağrıda bulunan Küçükcan, "Terörle kapsamlı bir tavır geliştirerek tümüyle mücadele etmek gerekiyor. PKK ve PYD gibi terör örgütleri sadece tek bir ülke veya bölgede değil, tüm dünyada, ortak değerlerimize tehdit oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Küçükcan, bir dini, dili, mezhebi terörizmle bağdaştırarak mücadele edilemeyeceğine dikkati çekerek, "Ortak bir şekilde mücadele etmeliyiz. Ülkenizde saldırı olmaması hayatınızın sonuna kadar güvende olacağınız anlamına gelmez. Terör herkesi ilgilendirir ve yok etmek, ortadan kaldırmak ortak bir mücadele gerektirir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye, DEAŞ'ın hedefi haline gelmiştir"

Son dönemde Avrupa ülkelerinin gündemindeki yabancı savaşçılar konusuna da değinen Küçükcan, Avrupa Konseyi’nin yabancı savaşçılar konusunda çalışma yapması gerektiğine işaret etti.

Türkiye’nin yabancı savaşçılarla mücadele ettiğini anlatan Küçükcan, "Türkiye, bu görevi yapıyor. Yabancı savaşçıların terör örgütlerine katılmasını engellemeyi başarıyor. Bu nedenle Türkiye, DEAŞ terör örgütünün birinci hedefi haline gelmiştir." dedi.

Terör örgütlerinin fikirlerinin medya tarafından ön plana çıkarıldığını vurgulayan Küçükcan, DEAŞ, PKK/PYD ve FETÖ gibi örgütlerin basın ve sosyal medya üzerinde serbestçe propaganda yapabildiğini hatırlattı.

Küçükcan, Avrupa ülkelerine PKK’nın faaliyetleri konusunda uyarıda bulunarak, "PKK terör örgütü sizin ülkelerinizde farklı şekillerde faaliyetler gösteriyor. Bazen bir dernek bazen de medya kuruluşu olarak kendine yer ediyor. PKK, Kürt çocuklara öğretmenlik yapan genç bir öğretmenimizi öldürdü. FETÖ terör örgütü de bir diğer sorundur. Dünya çapında bu örgütle de mücadelemizde iş birliği yapmamız gerektiğini düşünüyorum." görüşünü paylaştı.

Genel Kurulda söz alan NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak da Türkiye’nin terörle mücadele konusunda baraj görevi gördüğünü vurgulayarak, "Bu baraj yıkılırsa tüm Avrupa altında kalacaktır. Bu nedenle Türkiye’nin bu mücadelesinde desteğe ihtiyacı vardır. Türkiye olarak DEAŞ, PKK/PYD ve FETÖ terör örgütleri ile mücadele etmekteyiz." diye konuştu.

- Terörizmin tanım değiştirdiği vurgulandı

AKPM’de Ukrayna Delegasyonu üyesi Oleksii Goncharenko, terörizmin yeni şekiller almaya başladığını gözlemlendiğini kaydederek, "Yepyeni bir terör türüyle karşı karşıyayız ve bu size (Avrupa) doğru geliyor. Bilgisayarlar, virüsler yola çıktı ve sistemler kilitleniyor, işlemez hale getiriliyor. Terörle mücadele asla değerlerimizi kısıtlamamalı veya ortadan kaldırmamalı. Türk heyetinin bu konuyu gündeme getirmesinden memnuniyet duyuyorum." şeklinde konuştu.

AKPM’nin Fransız üyesi Josette Durrieu da terörizmin tanımının yeniden yapılması gerektiğini belirterek, ülkesinin Afrika’daki terörle mücadele ettiğine değindi.

Aşırı görüşlere karşı mücadele edilmesi ve teröre karşı kazanmak için demokrasiden ve insan haklarından taviz verilmemesi gerektiğini dile getiren Danimarkalı üye Nikolaj Villumsen de konuşmasında Türkiye'yi hedef alarak, Türkiye'de muhalefettekilerin cezaevine gönderildiğini iddia etti.

16 Nisan’da Türkiye’de düzenlenen anayasa değişikliği halk oylamasına AGİT/AKPM gözlemcisi olarak katılan Villumsen’in, ülkesi Danimarka’da terör örgütü PKK/YPG için para topladığı ve "Hayır" kampanyası yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

- Kürkçü’den tepki çeken ifade

AKPM’ye Türkiye adına katılan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de terörizmin ne olduğuna dair açık tanım yapılması gerektiğini savunarak, "Türk hükümetinin de terörizmle isyan arasına net bir ayrım çizgisi çekmesine ihtiyaç var. Başladığı 1984’ten bu yana, yüzlerce ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği ‘Kürt isyanına’ barışçıl bir çıkış yolu bulmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Kürkçü'nün, teröre karşı ortak mücadelenin tartışıldığı, DEAŞ, FETÖ ve PKK/PYD gibi terör örgütlerinin kınandığı oturumdaki bu ifadeleri tepki çekti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.