Avrupa'da sanayi üretimi şubatta azaldı

Avrupa'da sanayi üretimi şubatta azaldı
Avro Bölgesinde sanayi üretimi, şubat ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,8, Avrupa Birliğinde ise yüzde 0,7 azalarak beklentilerin altında performans gösterdi

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesinde sanayi üretimi bu yılın şubat ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,8 azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, şubat ayında ocak ayına oranla yüzde 0,8 azaldı. Sanayi üretimi, geçen yılın şubat ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 0,8 arttı.

Piyasalarda sanayi üretiminin aylık yüzde 0,7 azalması ve yıllık yüzde 1,3 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi böylece piyasa beklentilerinin altında performans gösterdi.

28 ülkeden oluşan Avrupa Birliğinde (AB) ise sanayi üretimi şubatta ocak ayına kıyasla yüzde 0,7 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 yükseldi.

Avro Bölgesinde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla gerilemesinde dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 1,8, enerji üretiminin yüzde 1,2, dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 0,4 ve sermaye malı üretiminin yüzde 0,3 azalması etkili oldu. Bölgede, ara malı üretimi ise değişiklik göstermedi.

AB'de sanayi üretimindeki aylık düşüş, ağırlıklı olarak dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 1,4 azalmasından kaynaklandı. Enerji üretimi yüzde 1,2, sermaye malı üretimi yüzde 0,5 ve dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 0,1 gerilerken, ara malı üretimi yüzde 0,1 yükseldi.

Şubatta geçen yılın aynı ayına göre sanayi üretiminin artışına en fazla katkı Avro Bölgesinde yüzde 3 ve AB’de de yüzde 2,7 artan sermaye malı üretiminden geldi.


- Almanya’nın sanayi üretimi aylık yüzde 0,7 azaldı



AB ülkeleri içinde, şubatta sanayi üretiminde bir önceki aya kıyasla en fazla azalış, yüzde 10,5’le İrlanda’da, en fazla artış ise yüzde 2,5’le Litvanya’da ölçüldü. Bu dönemde Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın sanayi üretimi ise yüzde 0,7 azalış kaydetti.

Geçen yılın şubat ayına göre ise sanayi üretimi en fazla artan ülke yüzde 7,4’le Slovakya, en fazla azalan ülke de yüzde 4,6 ile Malta olarak belirlendi. Söz konusu dönemde, Almanya’nın sanayi üretimi ise yüzde 0,9 arttı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.