Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Kurz:- "Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya ile işbirliği içinde olup sığınmacı akınını azaltırsak bundan memnuniyet duyarız"

BELGRAD (AA) - Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, sığınmacı krizi konusunda Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Kurz, Bosna Hersek'teki temaslarının ardından geldiği Sırbistan'da, Başbakan Aleksandar Vucic ile görüştü.

Başbakanlık'taki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kurz, Sırbistan'ın Avusturya için önemli bir partner olduğunu belirterek, "Ülkemiz, Sırbistan'daki en büyük yatırımcı konumunda ve birçok iş adamımız buradaki yatırımlarını arttırmak istiyor" dedi.

İstikrarın Balkanlar için son derece değerli olduğunu söyleyen Kurz, hala devam eden sığınmacı krizinin hem koridordaki ülkeler için hem de sığınmacıların nihai hedeflerinden Avusturya için önem arzettiğini kaydetti.

Kurz, hükümetin kararı gereği bu yıl sadece 37 bin 500 sığınmacı kabul edebileceklerini vurgulayarak, "Bu kararı almak zorundaydık. Aldığımız bu kararın Batı Balkanlar rotasındaki ülkeler üzerinde sonuçları olacağının da farkındayız" diye konuştu.

Sığınmacı krizi konusunda hem Makedonya'ya hem de diğer bölge ülkelerine destek olmaya hazır olduklarını belirten Kurz, "Bu, bizim ortak hedefimiz. Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya ile işbirliği içinde olup sığınmacı akınını azaltırsak bundan memnuniyet duyarız" ifadesini kullandı.

- "Sınırlarımıza duvar örüp tel örgü çekmeyeceğiz"

Başbakan Aleksandar Vucic de tüm bölge ülkelerine gösterdiği alaka ve Sırbistan'ın AB üyelik sürecine verdiği destek için Avusturya'ya teşekkür ederek, bugünkü görüşmede 2016 Sırbistan-Avusturya Eylem Planı konusunda da mutabık kaldıklarını ifade etti.

Plandaki önemli başlıklardan birinin de sığınmacı krizi olduğuna işaret eden Vucic, sığınmacı akını karşısında Avusturya'nın karşı karşıya kaldığı zorlukları iyi anladıklarını ifade etti.

Vucic, Avusturya'nın geçen yıl 90 bin sığınmacı kabul ettiğini ve bu yıl da yaklaşık 40 bin yeni sığınmacıyı kabul etmeyi planladığını anımsatarak, "Diğer ülkelerin tavrına göre bizim de tavrımız merak ediliyor. Gerektiği takdirde Makedonya sınırımız korumayı biliriz. Sınırlarımıza duvar örüp tel örgü çekmeyeceğiz ama onları koruyacağız" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.