Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
217 göçmen Hırvatistan-Slovenya sınırından, Sırbistan'a geri gönderildi

ZAGREB/BELGRAD (AA) - Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenlerden 217'si, geçiş bölgesi olarak kullandıkları Balkan rotası üzerindeki Hırvatistan'dan Sırbistan'a geri gönderildi.

Hırvatistan İçişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, söz konusu 217 göçmenin Slovenya tarafından kabul edilmediği için geri gönderildiğini belirtilerek "Slovenya sınırına gönderilen günlük 2 bin 500 sığınmacı, bizim için sorun teşkil etmemektedir. Birkaç haftadır bu şekilde hareket ediyoruz. Geçtiğimiz haftadan bu yana Slovenya tarafından geri gönderilen yaklaşık 200 göçmeni kabul ettik" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, sığınmacıların geçiş güzergahı üzerinde bulunan Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Makedonya emniyetinin yarın başkent Zagreb'de kapsamlı bir toplantı yapacağı belirtildi.

Öte yandan, Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, Batı Avrupa ülkelerine gidemeyen sığınmacıların Sırbistan'da da kalma ihtimallerinin olmadığını vurgulayarak geçiş bölgesi üzerinde bulunan ülkenin sığınmacılar için "barınma merkezi" haline gelmeyeceğine inandığını kaydetti.

Sırbistan'dan günde ortalama 3 bin sığınmacının geçiş yaptığını ifade eden Stefanovic, "Avusturya ve Almanya'nın ardından Slovenya ve Hırvatistan'da ekonomik göçmenleri kabul etmeme kararı aldı" görüşünü aktardı.

Stefanovic, geçiş bölgesi olan Sırbistan'ın ülkeden geçen sığınmacı ve göçmenlere kaldıkları süre boyunca en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.

Makedonya, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya ve Sırbistan, sadece Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelenleri "sığınmacı" olarak kabul edip ülkeye girişlerine izin veriyor. Yunanistan üzerinden Makedonya'ya girmeyi başaran Suriyeli, Iraklı ve Afgan sığınmacılar kayıt altına alındıktan sonra, trenlerle Sırbistan sınırındaki Tabanovac kasabasına götürülüyor. Sığınmacılar, Sırbistan'ın ardından Hırvatistan ve Slovenya üzerinden Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelenler ise ekonomik göçmen oldukları gerekçesiyle ülkelere girişlerine izin verilmiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.