Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Hırvatistan, Avusturya, Slovenya, Sırbistan ve Makedonya Emniyet müdürleri, göçmenlerin kayıt ve ulaşım işlemlerine ilişkin ortak bildiri imzaladı

ZAGREB (AA) - Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenlerin rotasındaki Hırvatistan, Avusturya, Slovenya, Sırbistan ve Makedonya Emniyet müdürleri sığınmacı krizininin ele alındığı toplantıda bir araya geldi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlenen toplantı kapsamında katılımcı ülkeler arasında, göçmenlerin Makedonya ile Almanya arasındaki geçişlerinde kayıt ve ulaşım işlemlerinin emniyet güçleri tarafından ortak yürütüleceğine ilişkin bildiri imzalandı.

Hırvatistan Emniyet Müdürü Vlado Dominic, toplantıda yaptığı açıklamada, göçmenlerin Makedonya sınırında kayıt altına alınacağını belirterek, Makedonya'dan Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya yolunu takip edenlerin ulaşımının emniyet güçleri tarafından güvenli şekilde yapılacağını kaydetti.

Bildiri ile göçmenlerin sınırdan geri gönderilmemesinin amaçlandığını söyleyen Dominic, kapatılan sınırlar nedeniyle oluşacak göçmen akınını engellemek adına Balkan rotası ülkelerine Bulgaristan ve Arnavutluk'un da dahil olması gerektiğini ifade etti.

İlgili bildiri konusunda hem ülke yönetimleri hem de Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin bilgilendirileceği ifade edildi.

Öte yandan, Makedonya, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya ve Sırbistan sadece Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelenleri "sığınmacı" olarak kabul edip ülkeye girişlerine izin veriyor. Bu ülkelerin dışında gelenler ise ekonomik göçmen oldukları gerekçesiyle sınırlarda bekletiliyor.

Dominic, bildiri kapsamında sığınmacı statüsü alamayan göçmenlerin Yunanistan ve Türkiye'de kurulacak belli noktalarda bekletileceğini ifade etti.

Bu arada, Makedonya'dan girmeyi başaran sığınmacılar, trenlerle Sırbistan sınırındaki Tabanovac kasabasına götürülüyor. Sığınmacılar, Sırbistan'ın ardından Hırvatistan ve Slovenya üzerinden Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.