Avrupa’daki sığınmacı krizi

Avrupa’daki sığınmacı krizi
Bulgaristan Başbakanı Borisov:- "Avrupa Konseyi – Türkiye toplantısında AB’nin tüm sınırlarının kapatılması kararı alınacak"

SOFYA (AA) – Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, "Avrupa Konseyi – Türkiye toplantısında Avrupa Birliği’nin (AB) tüm sınırlarının kapatılması kararı alınacak” dedi.

Borisov, basına yaptığı açıklamada birçok ülkenin sınırlarını hali hazır kapatmış olduğunu anımsatarak, “Biz zamanında zaten legal ile illegal geçişlerin arasında eşitlik getirerek büyük hata yapmıştık” ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi’nin son kararlarına göre sınır geçişlerin hızlandırılması öngörüldüğünü, buna istinaden Avusturya’nın sadece 80 kişilik bir sığınmacı kontenjanını kabul edebileceğini ilan ettiğini belirten Borisov, “İsveç, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve diğer bazı ülkeler ise resmen sınırlarını kapattı” dedi.

Borisov, kendinin şahsen böyle bir teklifte bulunduğuna işaret ederek, “İyimserlikle eminim ki bu teklifim kabul görecek ve 5 ya da 7 Mart'ta, Avrupa Konseyi – Türkiye toplantısında AB’nin tüm sınırlarının kapatılması kararı alınacak. Böylece geçişler sadece yasal sınır kapılarından sağlanacaktır” diye konuştu.

Yürürlükteki geçiş rejimi konusunda örnek veren Borisov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir Bulgaristan vatandaşı, Almanya’ya girebilmesi için nüfus cüzdanını göstermek zorunda. Oysa bir sığınmacıya kimlik sorulmuyor. Biz de bunu ‘yasallaştırdık’. Tüm sınırlarımızı kapatırsak, tüm girişler de yasal sınır kapılarından yapılacak. Ondan sonra ise göçmenler denetimli bir şekilde, gerekli barınma koşulların sağlandığı yerlere götürülüp yerleştirilecektir."

Öte yandan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de basın mensuplarına yaptığı açıklamada birçok ülkenin tek taraflı olarak yasadışı girişlerini sınırlandırmak üzere girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Savaş ve bunalımlardan kaçan sığınmacılar ile ekonomik göç arasında net bir ayrımın yapılması şart. Milyonlarca sığınmacı sınırlarımıza dayandığında değil, bunalımlar çıktığında harekete geçmemiz gerekiyordu” dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.