Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Makedonya'nın Yunanistan sınırında bulunan Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların bugün ülkeye girişlerine izin verilirken, Sırbistan sınırındaki 700'den fazla sığınmacının durumu belirsizliğini koruyor- Tüm belgelerini tamamlamaları istenen çoğunluğu Afganist

GEVGELİ/TABANOVCE (AA) - Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların bugün Makedonya'nın Yunanistan sınırında bulunan Gevgeli kasabasından ülkeye girişlerine izin verilirken, Sırbistan sınırındaki Tabanovce'de bulunan çoğunluğu Afganistan uyruklu 700'den fazla sığınmacının bekleyişi ise sürüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) Gevgeli sığınmacı kampı koordinatörü Barbara Colzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tabanovce'de bulunan 600 Afganistan vatandaşı sığınmacının Yunanistan'a geri iade edilip edilmeyeceklerinin henüz belli olmadığını söyledi.

Colzi, Afgan sığınmacıların Balkan koridorunu kullanmalarına müsade edilmeyişi hakkında bilgi sahibi olmadığını aktararak, ''Sığınmacıların kabulüne ve yanlarında bulundurmaları gereken belgelere ilişkin yeni kriterler uygulanıyor. Fakat bu tür kayıt işlemi sadece geçişlerine izin verilen Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar için geçerli çünkü sınır geçişi esnasında aranan belgeler sadece onlarda var'' dedi.

Afganların sınırdan geçişlerine ve transit Balkan koridorunu kullanmalarına izin verilmeyişi konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Makedonyalı makamlar krizden etkilenen diğer ülkelere göre hareket edeceklerini belirtiyor.

- Tüm belgelerini tamamlamaları isteniyor

Bu arada, Sırbistan’ın, ülkeye girişlerine izin vermediği Afgan sığınmacıların Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabanovce kasabasındaki bekleyişleri de sürüyor.

Bölgede bulunan BMMYK temsilcisi Aren Şakir, Tabanovce’de durumun sakin olduğunu ancak sınırda alışılmışın dışında fazla sığınmacının olduğunu ifade etti.

Şakir, sığınmacıların bugün de Tabanovce'de kalacağını belirterek, “Şu an kampta bulunan yaklaşık 720 kişinin çoğunluğu Afganistan vatandaşı ama aralarında Suriye ve Irak’tan gelen sığınmacılar da var. Yollarına devam etmeleri için tüm belgelerini tamamlamak zorundalar. Bu yüzden burada bekliyorlar" şeklinde konuştu.

Sınırda bekleyen sığınmacıların büyük bir olasılıkla Yunanistan'a geri dönerek eksik belgelerini tamamladıktan sonra yollarına devam edeceklerini belirten Şakir, "Sığınmacıların Yunanistan tarafından alması gereken belgeleri eksik. Sırbistan’a geçmeleri için bu belgelere sahip olmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

- "Sanırım biz insan değiliz"

Bölgedeki Afgan sığınmacı (24) Romin, birkaç gündür Tabanovce'de bulunduğunu ve Sırbistan'ın geçişe izin verilmediğini söyleyerek, “Bunu neden yaptıklarını bilmiyorum, sanırım biz insan değiliz. Suriye’deki gerçek durumu herhalde bilmiyorlar ve ülkemizde gerçekleşen olayla ile ilgili bilgileri yok. Çok zor durumdayız” dedi.

Şeker hastası Afgan sığınmacı Zeynep (43) ise, "Bedenim bunu kaldırmakta güçlük çekiyor. Uyuduğum yer bana uygun değil, ilaçlarım da yok. Diğer yandan, yediğim yiyecekler şeker içerdiğinden dolayı sağlığıma zararı dokunuyor” ifadelerini kullandı.

Kampta bulunan diğer bir Afgan sığınmacı Hasan ise, “Orada Taliban, DAEŞ ve birçok silahlı grup var, savaş sürmekte, ülkemizde barış yok. Herkes birbiri ile savaşıyor. Biz orada kalıp savaşamayız. Kabul edileceğimiz bir yere gitmek istiyoruz” diye konuştu.

Bu arada, geçen hafta eski usullere göre kayıt yaptırdıkları tespit edilen çok sayıda Afganistan vatandaşı ise Hırvatistan'dan geri çevrilmişti. Balkan rotasında ülkelerin emniyet yetkililerinin vardığı uzlaşma kapsamında, artık sığınmacıların biyometrik kayıtları tutuluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.