Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
BMMYK İdomeni Koordinatörü Baloch:- "Kimin sığınmacı statüsünde olduğuna dair tespitlerin yapılabilmesi için karar mekanizmasının oluşturulması gerekir. Böylece sığınmacıların Batı Avrupa ülkelerine geçişleri sistematik hale gelecektir"

İDOMENİ (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) Koordinatörü Babar Baloch, Türkiye, Yunanistan ve Avrupa ülkelerine sığınmacı krizine ortak çözüm bulmaları konusunda çağrıda bulundu.

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni sığınmacı kampında bulunan Baloch, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Mart'ta düzenlenecek Türkiye- Avrupa Birliği Zirvesi'nde AB liderlerinin sığınmacı kriziyle mücadele eden ülkelere yardım etmeleri gerektiğini belirterek, "Kimin sığınmacı statüsünde olduğuna dair tespitlerin yapılabilmesi için karar mekanizmasının oluşturulması gerekir. Böylece sığınmacıların Batı Avrupa ülkelerine geçişleri sistematik hale gelecektir" dedi.

Türkiye, Yunanistan ve Avrupa ülkelerine çözüm noktasında çağrıda bulunan Baloch, AB'nin, yüksek kapasiteli sığınmacı merkezleri açılması için Yunanistan'a yardım etmesi gerektiğini vurguladı.

Bölgede faaliyet gösteren Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Koordinatörü Antonis Rigas da sığınmacı krizinin başlangıcından bu yana Idomeni'deki kampın en kalabalık günlerini yaşadığını belirterek, sığınmacı sayısının giderek artmasından endişe duyduklarını bildirdi.

Rigas, İdomeni'deki sığınmacı merkezinde yaklaşık 12 bin sığınmacının kaldığını aktararak, "Sayıları artan sığınmacıların yönetiminde zorluklar çekiyoruz. Sağlık hizmetlerinin yetişmesinde sorunlar yaşanıyor. Yağan yağmur da durumu zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Bu arada, Yunanistan'a her gün yaklaşık bin sığınmacının geldiği fakat Makedonya'ya günde sadece 300 sığınmacının geçiş yaptığı bildirildi.

- Hırvatistan sınırlarına asker desteği

Öte yandan, sığınmacıların Balkan rotası üzerinde bulunan Hırvatistan'da meclis, ülkenin Slovenya ile Sırbistan sınırlarında bulunan sınır polisine "istisnai durumlarda" ordu güçlerinin yardım etmesine onay verdi.

Başbakan Tihomir Oreskovic, mecliste yaptığı konuşmada, Yunanistan sınırında Schengen kontrollerinin arttırılması gerektiğine dikkati çekerek, "Slovenya sınırındaki polise ordu güçleri uzun zamandır yardımcı oluyor. Sırbistan'da da öyle. Dolayısıyla biz de bu kararı aldık lakin bu, askerlerin hemen sınıra gönderileceği anlamına gelmesin" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.