Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
AB Konseyi Başkanı Tusk'un "Batı Balkanlar'daki rotadan geçişler artık kapanmıştır" açıklamasının ardından bugün sığınmacıların Makedonya ve Sırbistan'a girişlerine izin verilmediği gözlendi- BMMYK İdomeni Koordinatörü Baloch: - "Makedonya sınırı dün saba

İDOMENİ (AA) - AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından yaptığı "Batı Balkanlardaki rotadan geçişler artık kapanmıştır" açıklamasının ardından bugün bu rota üzerindeki Makedonya ve Sırbistan'da sınırların sığınmacılara kapalı olduğu gözlendi.

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında bulunan kamptaki sığınmacı sayısı 15 bine yaklaşırken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İdomeni Koordinatörü Babar Baloch, kamptaki mevcut durumda herhangi bir iyileşme olmadığını, hatta her geçen gün daha kötüye gittiğini ifade etti.

Makedonya sınırının dün sabahtan beri kapalı olduğunu söyleyen Baloch, "Hiçbir sığınmacı Makedonya'ya giriş yapmadı. Ne zamana kadar kapalı tutulacağına dair bilgimiz yok. Çok fazla belirsizlik mevcut" dedi.

Baloch, Brüksel'de düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'ne de değinerek, yaklaşık 3 milyon sığınmacı barındıran Türkiye'ye maddi destek verilmesi kararından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Makedonya'nın Yunanistan sınırındaki Gevgeli kasabasında ise durum sakin.

BMMYK Gevgeli Koordinatörü Barbara Colzi, sınırın dün sabahtan itibaren geçişlere kapalı tutulduğunu anımsatarak, Gevgeli'den Sırbistan sınırındaki Tabanovce'ye son olarak dün sabah 437 sığınmacının götürüldüğünü aktardı.

Sırbistan sınırındaki Tabanovce'deki durumun ise kötüye gittiğini söyleyen Colzi, ''Tabanovce'de bin 44 sığınmacı sıkışmış durumda ve Sırbistan'a girmek için bekliyor. Bulundukları merkezin kapasitesi bu sayıyı kaldıramayacağı için durumları kötüleşiyor" diye konuştu.

Tabanovce'de çoğu Afganistan vatandaşı binden fazla sığınmacı ve göçmen 20 gündür sınırın açılmasını beklerken, dün Tabanovce'ye götürülen 437 Suriye ve Irak vatandaşı sığınmacının da geçişine izin verilmiyor.

Sığınmacılar, Sırp polisinin kendilerinin ülkeye girişine izin vermediğini ancak bir açıklama da yapmaktan kaçındığını savundu.

- Macaristan'a yasa dışı girişler sürüyor

Öte yandan, Balkan rotası ülkelerinin sığınmacılara yönelik tedbirleri arttırmasının ardından yeniden Macaristan'a yönelen sığınmacılar yasa dışı yollardan ülkeye girmeye devam ediyor.

Yılın ilk haftalarında günde ortalama 10 sığınmacının kaçak olarak girdiği Macaristan'da, bu sayı şubat ayında 100'e yaklaştı. Ülkede, 1-6 Mart tarihlerinde de 831 yasa dışı göçmen hakkında işlem yapıldı.

Budapeşte Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin ülke genelinde 4 Mart Cuma günü 248, 5 Mart Cumartesi günü 89 ve 6 Mart Pazar günü ise 72 olmak üzere toplam 409 sığınmacı hakkında yasa dışı yollarla ülkeye girmeye çalışmaktan işlem yaptığı kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.