Avrupa’daki sığınmacı krizi

Avrupa’daki sığınmacı krizi
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mitov:- “Türkiye’nin sığınmacı akını ile baş edebilmesi için bu ülkeye yardım etmeliyiz”- “Farklı sınırlarda farklı güvenlik önlemleri alınmaz”

SOFYA (AA) - Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, “Türkiye’nin sığınmacı akını ile baş edebilmesi için bu ülkeye yardım etmeliyiz” dedi.

Avrupa Birliği'nin Sofya'daki temsilciliğinde düzenlenen "Avrupa önündeki ikilem ve Batı Balkanlar'ın geleceği" konulu toplantıda konuşan Mitov, Avrupa’nın ekonomik göçü açık bir kucakla kabul etmemesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Konseyi’nin Türkiye ile konuyu görüşürken, Bulgaristan’ın bu görüşmelere dahil olmak istediğini kaydeden Mitov Avrupa'nın kara ve deniz sınırlılarının aynı ciddiyetle korunması gerektiğine işaret ederek, “Türkiye’nin sığınmacı akını ile baş edebilmesi için bu ülkeye yardım etmeliyiz” diye konuştu.

Mitov, sığınmacı krizinin Avrupa’yı hazırlıksız yakaladığını vurgulayarak, ''Türkiye ile varılacak anlaşmada hem deniz sınırları hem kara sınırları hem de Karadeniz’deki sınırların dikkate alınmasını istiyoruz. Türkiye’nin aynı zamanda alternatif göç güzergahların oluşturulmasına ortak olmamasında ısrar ediyoruz. Farklı sınırlarda farklı güvenlik önlemleri alınmaz” dedi.

Bulgaristan ile Türkiye’nin arasında 1967 yılından bu yana yürürlükte olan bir geri kabul anlaşmasının var olduğunu anlatan Mitov, bu anlaşmanın zaman zaman ikili ilişkilerde kullanıldığını dile getirdi.

Bulgaristan’ın Türkiye’yi “güvenli ülke” olarak zaten ilan ettiğini belirten Mitov, Türkiye’nin geri kabul konusunda çalışmalarını bir an önce ortaya koyması gerektiğini savundu.

Avrupa Birliği’nin genişlemesi ve özellikle Türkiye ile yapılan müzakereler konusuna da değinen Mitov, “Hiçbir ülkeye özel bir imtiyaz sağlanmayacak. Ortaklık çalışmalarında Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova gibi ülkelerin neler yapmaları gerekiyorsa, aynı koşullar Türkiye için de geçerli. Hiçbir ülke ‘yağmur damlaların arasında koşarak’ bu süreçten geçemez. Kimseye öncelik tanınamaz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.