Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Macaristan Başbakanı Orban:- ''Yasa dışı sığınmacılar hiç gecikmeksizin güvenli ülkelerine ya da güvenli transit ülkelere yollanmalı. AB dışındaki ülkelerle vize politikası da sadece şartlara bağlanmalı''

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ''güvenli'' ülkelerden gelen sığınmacıların gecikmeksizin ülkelerine gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Macar anayasasının kabulünün 5'inci yıl dönümü dolayısıyla Ulusal Meclis binasında düzenlenen programda konuşan Orban, dış sınırların korunması ve Avrupa'ya gelmek isteyen sığınmacıların Avrupa Birliği (AB) dışında kontrollerinin yapılması gerektiğini kaydederek, Macar hükümetinin hazırladığı Schengen 2.0 ile kendi vatandaşlarının güvenliğini sağladıklarını söyledi.

Nüfus ve iş gücü sorunları dolayısıyla sığınmacı kabul edilmesi konusunda her ülkenin kendisinin karar alması gerektiğini savunan Orban, ''Yasa dışı sığınmacılar hiç gecikmeksizin güvenli ülkelerine ya da güvenli transit ülkelere yollanmalı. AB dışındaki ülkelerle vize politikası da sadece şartlara bağlanmalı.'' dedi.

Macaristan'da ne yasamanın ne de hükümetin anayasada kabul edilen inançlara ters sonuçlar doğuracak kitlesel göç hareketini destekleyemeyeceğini iddia eden Orban, ''Macar hükümeti, anayasaya ters sonuçlar doğuracak kitlesel göç hareketini destekleyemez. Böyle bir politikayı ne yasama ne de hükümet anayasal çerçeve içinde yürütemez.'' şeklinde konuştu.

Macar vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasının anayasal sorumlulukları olduğuna işaret eden Orban, ''Kimlerin ve neden geldiklerini bilmemiz lazım. Daha doğrusu kiminle yaşamak isteyip istemediğimizi seçmek hakkımız.'' ifadelerini kullandı.

AB'nin değişik krizlere karşı çözüm önerisinin olmadığını, bunun aksine Macaristan ve Orta Avrupa'nın çözüm önerileri ile öne çıktığını belirten Orban, ''Bu farktan da görüyoruz ki Macaristan'ın modern bir anayasası var ve Macarlar nereden gelip nereye gittiklerini biliyorlar. Buna karşı Avrupa nereden geldiğini reddediyor ve nereye gittiğini kabullenmiyor.'' dedi.

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.