Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
İngiltere'deki Lordlar Kamarası, Akdeniz'deki insan kaçakçılarıyla mücadelede AB'nin Sofya Operasyonu'nun başarısız kaldığını bildirdi- Lordlar Kamarası raporundan:- "Şimdiye kadar 80 insan kaçakçısı teknesi tahrip edildi. Ancak bu, kaçakçıların taktik de

LONDRA (AA) - İngiltere'nin Lordlar Kamarası, Avrupa'daki sığınmacı krizi kapsamında Avrupa Birliği'nin (AB) Akdeniz'deki insan kaçakçılarını engellemek için yürüttüğü askeri "Sofya Operasyonu"nu, hedeflerine ulaşmada başarısız kalmakla eleştirdi.

İngiliz parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarasının AB Dış İlişkiler Alt Komisyonu tarafından hazırlanan "Sofya Operasyonu, AB'nin Akdeniz'deki deniz görevi: İmkansız zorluk" başlıklı raporda, AB'nin, insan kaçakçılarını durdurmak için orta Akdeniz'de yürüttüğü operasyonun işe yaramadığı belirtildi.

Raporda, Haziran 2015'de çalışmalarına başlayan söz konusu operasyonun, insan kaçakçılarının teknelerine etkili bir şekilde müdahalede bulunmadığı vurgulanarak, "Şimdiye kadar 80 insan kaçakçısı teknesi tahrip edildi. Ancak bu, kaçakçıların taktik değiştirmesine ve ahşap teknelerden çok daha güvensiz olan şişme botlar kullanmaya başlamasına sebep oldu. Sofya Operasyonu ile 50'den fazla kaçakçı gözaltına alındı ancak bu gözaltılar hep düşük profilli hedefler oldu." ifadesi kullanıldı.

Sofya Operasyonunun Libya sularında veya kıyılarında mevcut durumda çalışmalarda bulunamadığının aktarıldığı raporda, bu durumun operasyonun kaçakçıların ağını kavramasına engel oluşturduğunun altı çizildi. Raporda ayrıca, "Sadece açık denizlerde görev yapmak kaçakçıların ağını etkili olarak bozamıyor. İnsan kaçakçılarının işletme modelini altüst etmede Sofya Operasyonu çok ufak bir olasılık sağlıyor." değerlendirmesi yer aldı.

Raporda yetkililerin "daha büyük resme bakması gerektiği" vurgulanırken, "Avrupa'ya yönelik düzensiz göçe sebep olan sorunların köküne acilen bakılmalı. Rapor, (göçün nedenleriyle mücadele çerçevesinde) daha geniş bir strateji geliştirilmesi için AB'ye çağrıda bulunuyor." ifadelerine yer verildi.

Sofya Operasyonu, Libya'dan İtalya'ya geçmeye çalışan çok sayıdaki sığınmacının Akdeniz'in tehlikeli sularında boğularak hayatını kaybetmesiyle, bu rotada insan kaçakçılığını sona erdirme hedefli olarak haziran ayında AB Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) Operasyonu olarak başlatılmıştı. Eylül 2015'de operasyon çerçevesinde kurtarılan bir sığınmacının fırkateynde doğum yapmasıyla askeri operasyona bebeğin ismi verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.