Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Midilli'de sığınmacılarla polis arasında çatışma çıktı

ATİNA (AA) - Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki yaklaşık 4 bin sığınmacının bulunduğu Moria kampında, adadan ayrılmalarına izin verilmeyen sığınmacılarla polis arasında çatışma çıktı.

Sığınma başvuruları reddedilen göçmenlerin, iltica işlemlerinin yapıldığı alanda toplanarak çöp bidonlarını ateşe vermesi üzerine polis ses bombası kullanarak müdahale etti.

Sığınmacıların polise su şişeleri fırlatarak protestoda bulunduğu olaylar sırasında yaralanan olmadığı belirtildi.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakatın yürürlüğe girmesinden sonra adaya gelen ve iltica başvurusunda bulunan sığınmacılara 25 günlük bekleme süresinden sonra kampın dışında serbest dolaşım hakkı tanınıyor ancak adadan ayrılmalarına izin verilmiyor.

Öte yandan, çok sayıda sığınmacının bulunduğu İdomeni ve Hios Adası’ndaki (Sakız) kampların kötü durumundan şikayet eden Hios Belediye Başkanı Manolis Vurnu ve bazı vatandaşların Yunanistan'ın Göç Politikalarından Sorumlu Bakan Vekili Yannis Muzalas ve diğer yetkililer aleyhinde dava açma hazırlığı içerisinde bulunduğu bildirildi.

Yerel basında çıkan haberlerde, kamplardaki altyapı eksikliği nedeniyle yerleşim birimlerine akan kirli suların çevre için ciddi sağlık riski oluşturduğunu ileri süren Vurnu’nun önlem alınması için ilgili makamlara mahkeme dışı yazılı uyarıda bulunduğu ancak hiçbir yanıt alamadığı, bakanlık yetkililerinin ise telefonlara cevap vermediği ileri sürüldü.

İdomeni'de ise yetkili makamların bölgedeki geçici göçmen kamplarının çevreye etkilerine karşı ilgisiz kaldığını ileri süren bir grup vatandaşın Yunanistan Savunma Bakanı Yardımcısı Nikos Toskas aleyhinde avukatları aracılığıyla dava süreci başlattığı belirtildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.