Avustralya-türkiye Diplomatik İlişkilerinin 50. Yılı

Avustralya-türkiye Diplomatik İlişkilerinin 50. Yılı
Avustralya Federal Göç Bakanı Dutton:- "Avustralya'yı vatanları olarak gören Türk kökenlilerle gurur duyuyoruz"

MELBOURNE (AA) - Avustralya Federal Göç Bakanı Peter Dutton, Avustralya’daki Türklerin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek "Bugün ülkemizde yaşayan ve Avustralya'yı vatanları olarak gören Türk kökenlilerle gurur duyuyoruz." dedi.

Türkiye ile Avustralya arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcı olan İşgücü Anlaşması’nın 50. yıl dönümünde Avustralya Federal Parlamentosunda tören düzenlendi.

Törene Federal Göç Bakanı Peter Dutton, Göç Bakanı Yardımcısı Alex Hawke, Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi Ahmet Vakur Gökdenizler, Gelibolu Dostluk Derneği Başkanı Vecihi Başaran, Avustralya’da temaslarda bulunan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı temsilcileri ve davetliler katıldı.

- "Türk kökenlilerle gurur duyuyoruz"

Törenin ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Göç Bakanı Dutton, zengin kültüre sahip Avustralya’da Türklerin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Avustralya ile Türkiye’nin günümüzde güvenlik iş birliğinin yanı sıra tarihten gelen ortak mirasa sahip olduğunu ve 50'nci yılın iki ülke arasındaki ilişkileri çok parlak bir geleceğe ulaştırmak için bir fırsat olduğunu vurgulayan Dutton, ‘‘Bugün ülkemizde yaşayan ve Avustralya'yı vatanları olarak gören Türk kökenlilerle gurur duyuyoruz. Türkiye çok değerli bir dostumuzdur ve böyle bir dönüm noktasını kutlamak için Avustralya'daki Türk toplumunun büyükelçisi ve diğer üst düzey yetkilileriyle burada olmaktan çok memnunuz.’’ dedi.

İki ülke arasındaki göç anlaşmasının imzalanmasının ardından bugüne kadar yaklaşık 150 bin Türk’ün Avustralya’da yaşadığına dikkat çeken Dutton, ‘‘İş dünyasına ve akademik çevreye girdiler. Bu insanlar modern topluma büyük katkı sağlamak için çok çalışıyorlar.’’ ifadelerini kullandı.

- İşgücü Anlaşması

Tören, Avustralya ile Türkiye arasında 5 Ekim 1967'de imzalanan İşgücü Anlaşması’nın sembolik olarak tekrarlanmasının ardından sona erdi.

İki ülke arasındaki 29 maddeden oluşan ve resmi adı ile “Türklerin Avustralya'da İkamet ve Çalışmaları Hakkında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avustralya Milletler Topluluğu Hükümeti Arasında Anlaşma” olarak kayıtlara geçen anlaşma, Avustralya’ya çalışma amacıyla gitmek isteyen Türk işçileri ile ailelerinin; seçilmelerini, nakillerini ve istihdamlarını düzenlemek amacıyla imzalanmıştı.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.