Avustralya'dan sığınmacı almak isteyen Yeni Zelanda’ya ret

Avustralya'dan sığınmacı almak isteyen Yeni Zelanda’ya ret
Avustralya Başbakanı Turnbull, ülkesinde tedavi gören sığınmacıların Yeni Zelanda’ya gönderilmesini sakıncalı buldu

MELBOURNE (AA) - Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, ülkesinde tedavi gören sığınmacıların Nauru yerine Yeni Zelanda’ya yerleştirilmesine, Avustralya kıyılarına daha fazla sığınmacı gelmesini teşvik edeceği gerekçesiyle karşı çıktı.

Turnbull gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in, Avustralya'da tedavi gören ve Nauru gözaltı merkezine geri gönderilmeyi bekleyen sığınmacılardan bir kısmının Yeni Zelanda’ya alınabileceği yönündeki açıklamasını hatırlatarak bu teklife olumsuz baktığını belirtti. Turnbull, ‘‘Yapmamız gereken en önemli şey insan kaçakçılarının işlerini kolaylaştıracak, cesaret ve fırsat verecek açıklamalardan kaçınmak’’ diye konuştu.

- Yeni Zelanda ile anlaşma hala yürürlükte

Avustralya ve Yeni Zelanda arasında 2013 yılında varılan anlaşmaya göre Yeni Zelanda, her yıl Avustralya yönetimindeki Nauru ve Papua Yeni Gine’de bulanan gözaltı merkezlerinden 150 mülteciyi almayı kabul etmişti. Yeni Zelanda Başbakanı Key anlaşmanın hala geçerli olduğunu belirterek, durumları uygun olan mülteci statüsündeki kişilerin ülkeye alınabileceğini ifade etmişti.

Avustralya ise geçen yıl benzer bir anlaşma ile gözaltı merkezlerinde kalan bazı mültecileri Kamboçya’ya göndermişti. Ancak hükümet Yeni Zelanda’ya mülteci göndermeyi ülkeye daha fazla sığınmacı gelmesi endişesiyle karşı çıkıyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanları, iki ülke arasındaki yıllık liderler zirvesi için cuma günü Avustralya’nın Sydney kentinde bir araya gelecek. Zirvede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel güvenlik, ticaret ve sığınmacılar konusunun da ele alınması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.