Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç'ın Açıklamaları

Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç'ın Açıklamaları
Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç, İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili olarak, "Filistin sorununda bütün dünyanının elinin kanı var. Bu kanın yıkanması lazım" dedi.

Avusturya İslam Cemaati Başkanlığı tarafından Viyana'da düzenlenen iftar programına, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepkiler damgasını vurdu.

Programa Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay, Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmed Karadaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç burada yaptığı konuşmada, dünyanın her yerinde savaşlar yaşandığını, ancak Gazze'de yaşanan saldırıların bütün savaşları unutturduğunu söyledi. Gazze'nin Müslümanlar için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Sanaç, "Gazze, Müslümanların kalbidir" dedi.

- "Filistin sorununda bütün dünyanının elinin kanı var"-

Filistin'de şehirlerin bombalandığını hatırlatan Sanaç, şunları söyledi: "Son bir kaç haftada Gazze'de 176 çocuk öldü. Gazze'de 15 bin çocuk yetim. Gazze hapishane gibi. Nereden çıkacak bu insanlar? Avrupalılar 'bizi ilgilendirmez' diyorlar. Herkesin empati yapması lazım. Filistin sorununda bütün dünyanının elinin kanı var. Bu kanın yıkanması lazım. Ancak kan, kanla yıkanmaz. Liderlerin savaşları durduracak açıklamalar yapması lazım.  Liderler, 'Savaşa hayır, barış istiyoruz, kan dökmeyi bırakın' demeli."

İsrail devletinin işlediği suçların bütün Yahudilere mal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sanaç, Avrupa'da Yahudilere yönelik taşkınlıkların Müslümanları haksız konuma düşüreceğine dikkat çekti. Sanaç,"Ucuz kahramanlığa gerek yok. Ölçümüz Kur'an ve sünnet olmalıdır" dedi.

 - "Hamas'ın füze atması, çocukların öldürülmesini meşrulaştırmaz"

AA'ya konuşan Avusturya İslam İnsiyatifi Başkanı Tarafa Bagajati ise İsrail'in Gazze'de insan haklarını ayaklar altına alındığını ifade etti.

İsrail'in hak, hukuk ve adalet kriterlerini gözetmeden okulları, hastaneleri ve evleri bombaladığını belirten Bagajati, "Hamas'ın füze atması, İsrail'in kadınları ve çocukları bombalanmasını ve öldürülmesini meşrulaştırmaz" diye konuştu.

- "İki devletli çözüm için taraflar zorlanmalı"

Yahudilere karşı saldırıların doğru olmayacağını vurgulayan Bagajati, Ortadoğu'da gerçekçi bir çözüm için başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Viyana Eyalet Milletvekili Ömer El Ravi ise Gazze'de korkunç insan hakları ihlalleri yaşandığını belirterek, okullar, hastaneler ve evlerin bombalandığını söyledi. Uluslararası toplumun barış için daha fazla çaba harcamasını isteyen El Ravi, iki devletli çözüm için tarafların zorlanması gerektiğini ifade etti.

İsrail'in Gazze saldırıları ile ilgili yaptığı açıklamalarla tepki çeken Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz davete katılmadı.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.