Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Ayabakan Türbesi

Ayabakan Türbesi

Türkiye Selçukluları dönemi eseri, eskiden Süt Tekkesi’nin doğusunda fuar alanı içerisinde yer alıyordu. Yapı, XIII. yüzyıla ait Hızır İlyas Zaviyesi’nin parçası olarak günümüze gelmişti. Park düzenlemesi sırasında Ahmet Öksüz’ün başkanlığı döneminde belediye tarafından yıktırılmıştır.

Ben o yıllarda Konya Postası’nda muhabir olarak görev yapıyordum. Bu yapının yıkılmaması için haber ve yorumlarımızla kamuoyu oluşturmamıza rağmen bir gecede ortadan kaldırılmasına manî olamadık. Tarihçi Prof. Dr. Haşim Karpuz, Konya Ansiklopedisi’nin ilk cildinde şöyle kayıt düşmektedir:

“Eski türbe moloz taş duvarlı, diktörtgen planlı düz toprak damlıydı. Kapısı ve tek penceresi kuzeydeydi. Örtüsünü ortadan bir sıra halinde üç ayak taşıyordu. Ortasında bir sanduka vardı. İ.H. Konyalı, Selçuklu emirlerinden Kemaleddin Oğulbey’in 1248 tarihli Hızır İlyas Zaviyesi Vakfiyesi’ni neşretmiş ve zaviyenin tarihini yazmıştır. Buna göre tanımını yaptığımız türbe XIII. yüzyılda yaşamış Seyit Hızır’a ait olmalıdır. Bu türbe XX. yüzyılın başlarında yeniden yapılmıştır.” 

ayabakan-turbesi-eski.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR