"Ayaz" 7. Uluslararası Suç Ve Ceza Film Festivali'nde Yarışacak

"Ayaz" 7. Uluslararası Suç Ve Ceza Film Festivali'nde Yarışacak
Senarist ve yönetmen Dersu Yavuz Altun'un ikinci filmi "Ayaz", İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öncülüğünde gerçekleştirilecek festivalde yarışacak- Festival kapsamında 5 Kasım'da Atlas Sineması, 6 Kasım'da Nişantaşı City's'de sinemaseverlerle buluşa

İSTANBUL (AA) - Senarist ve yönetmen Dersu Yavuz Altun'un ikinci filmi "Ayaz", İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öncülüğünde gerçekleştirilecek 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde yarışacak.

Yönetmen Altun, yaptığı yazılı açıklamada, cezaevlerinde yürüttüğü sosyal sorumluluk projesinde namus cinayeti nedeniyle ceza alan mahkumların yaşadığı pişmanlığı gözlemledikten sonra "Ayaz" filmini çekmeye karar verdiğini belirtti.

Filmin gelişim süreci ve amacıyla ilgili düşüncelerini aktaran Altun, "Toplumsal baskı, erkek egemen söylem, kadın ve erkeğe biçilmiş toplumsal rollerin hapishane içinde de kendini hissettirdiği, pişmanlık duygusunun zayıflık göstergesi olarak algılandığı ortamda mahkumlar için yapılan hatayı düşünmek çok daha büyük bir acıydı." ifadelerini kullandı.

Altun, bir mahkumun dile getirdiği, "Ben bir kişi vurdum sanıyordum. Oysa kendimi ve geride kalan herkesi vurmuşum." şeklindeki ifadesinin, toplumsal baskıya boyun eğerek cinayet işlemek zorunda bırakılan insanların hayatının geri kalanını düşünme imkanı bulamadığını ortaya koyduğuna işaret ederek, şunları aktardı:

"Böyle durumlar, mahkumların düşünme şansları olsaydı, birçoğunun cinayetten vazgeçebileceğini gösteriyor. Ayaz ise neredeyse her gün kadın cinayetinin işlendiği ve bunun olağan bir haber haline geldiği ülkemizde erkekleri cinayet sonrasını düşündürmeye vesile olabilecek bir filmdir. Bu film, tek bir erkeğe bile silahı eline almadan önce, sonrasını düşündürebilirse amacına ulaşmış demektir."

Filmin 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Altun, "Ayaz'ın hikayesinde insan-suç-ceza kavramlarını sorgulamak için olağanüstü dramatik olanaklar mevcut. Çatışmalar en derinde, insanlığın sınandığı eşiklerde yaşanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ayaz", 17 Kasım'da vizyona girecek

Yönetmen Altun, film izlenirken de insan olmanın verdiği sorumluluğun farkına varılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hep susan-susturulan, kıyı-köşede yaşamak zorunda kalan insanların, farkına varmadığımız hayatların sızısı hissedilsin istiyorum. Bizi insan yapan vasfın da bu sızıyı hissetmek ve dinsin diye çabalamak olduğunu düşünüyorum. Ayaz, bu düşüncelerle ortaya çıktı. Festival ve Ayaz'ın çekilme amacı birebir örtüşüyor. Ülke gündemimizde devamlı güncelliğini koruyan kadına yönelik şiddet, mücadele edilmesi gereken ciddi bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürürken, elimizden geldiğince bu sorunun son bulması adına her alanda dikkati çeken ve farkındalık oluşturan projeleri pes etmeden yapmaya devam etmeliyiz. Sorunu daha geniş çevrelere ulaştırma imkanı sunan sinema, bu soruna kayıtsız kalmayarak ilgi çeken yapıtlar üretme şansı bulduğumuz bir alandır."

Dersu Yavuz Altun, "Ayaz"ın, 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında, 5 Kasım Pazar günü saat 19.00'da Beyoğlu'ndaki Atlas Sineması'nda, 6 Kasım Pazartesi günü de saat 21.30'da Nişantaşı City's'de sinemaseverlerle buluşacağını bildirdi.

"Ayaz" Maltepe'deki Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenecek gala sonrasında 17 Kasım'da vizyona girecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.