Ayda 1 Lira İle Kardeşlik Köprüsü Kuruyorlar

Ayda 1 Lira İle Kardeşlik Köprüsü Kuruyorlar
Çeşitli üniversitelerde okuyan 7 öğrenci tarafından kurulan Bir Tek Lira Derneği, "ayda 1 lira" projesiyle toplanan yardımlarla çeşitli eğitim, sağlık ve insani yardım faaliyetine destek oluyor

İSTANBUL (AA) - İZZET TAŞKIRAN - Çeşitli üniversitelerde okuyan 7 gönüllü öğrenci tarafından kurulan Bir Tek Lira Derneği, küçük meblağlarla büyük işler yapılabildiğini göstermek amacıyla tasarladığı "ayda 1 lira" projesi ile çeşitli eğitim, sağlık ve insani yardım faaliyetlerine destek oluyor.

Samed Ayrancı, Selin Başcan, Muhammet Nazım Taşçı, Hande Nur Çelebi, Mustafa Pektaş, Muhammed Fatih Günlü ile Osman Ayrancı'nın kuruculuğunu üstlendiği derneğin faaliyetlerine, aylık 1 lira olan gönüllü aidatlarla destek sağlanabiliyor.

Projeye gönül veren herkesin sistematik olarak aylık 1 lira göndermesinin ardından sivil bir yardım fonu oluşturuluyor. Dernek, bu fonu kullanarak eğitim, sağlık ve insani yardım çalışmaları yapan kurum ile vakıfların ilgili projelerine bağış yapıyor. Projeye katkı sağlayan herkes, derneğin farklı kurumlara yaptığı birçok bağışa ortak oluyor. Proje için gönüllü üyelerinin ödediği 1 liralık aidat dışında bağış kabul etmeyen dernek, Türkiye'den dünyanın her yerine yayılan kardeşlik köprüsü kurmayı amaçlıyor.

Bir Tek Lira Derneği Kurucu Başkanı Samed Ayrancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projede Türkiye'deki vatandaşların tümünü hedeflediklerini kaydetti. Ayrancı, geçen yıl Suriye'ye gıda yardımı için Üsküdar meydanına konulan bir kumbaranın kendilerine ilham kaynağı olduğunu ifade ederek, "Bu kumbarada iki günde yüklü miktarda para toplanmıştı. Burada küçük meblağlarla büyük işler yapılabildiğini açıkça gördük. Kumbaradaki paraların çoğu bozuk paraydı. Böylece küçük paraların sistematik olarak toplanması ve düzenli şekilde dağıtılması gerektiğini düşündük" diye konuştu.  

 

- Herkesin ulaşabileceği sanal kumbara

 

Üsküdar'daki kumbaranın benzerini Türkiye'nin ortasına da koymayı hayal ettiklerini ifade eden Ayrancı, internet üzerinden herkesin ulaşabileceği sanal bir kumbara sistemini hayata geçirdiklerini anlattı.

Başvurdukları bazı kurumların bu projeyi hayata geçirecek adımları atmaması nedeniyle bir dernek kurma ihtiyacı hissettiklerini aktaran Ayrancı, şunları söyledi:

"İlk önce projenin internet ve kısa mesaj servisi (SMS) sistemini kurmak için çalıştık. Mobil telefon firmalarıyla aramızda bir mobil ödeme şirketi var. Mobil ödeme şirketi bizim yerimize 3 GSM şirketiyle bağlantımızı sağlıyor. Bunun için yüzde 10 gibi bir işletim ücreti alıyor.  Biz bu derneği 7 kişi kurduk fakat artık 20 kişiyiz. Çoğu işimizi internet üzerinden hallettiğimiz için çok fazla iş gücüne ihtiyacımız yok. Ayda bir lira projesine gönül vermiş şu anda 498 üyemiz var. Resmi internet sayfamızda gönüllü üye sayımızı ve kumbarada toplanan parayı gösteriyoruz. Hangi derneğe, kaç para bağış yaptığımızı makbuzlarıyla paylaşıyoruz. İnsanlar ödedikleri 1 lira üye aidatı ile nerelere bağış yapıldığını rahatça görüyorlar. Bugüne kadar ne kadar bağış yapıldığını, kaç üye olduğunu gibi bilgileri istatistiksel olarak da gösteriyoruz."

Ayrancı, derneğin logosunu, herkesin para miktarını görebileceği için "şeffaf kumbara" olarak belirlediklerini dile getirdi.

Şimdiye kadar projeyi başarılı bir şekilde sürdürdüklerini belirten Ayrancı, "Bu projeyi Türkiye'de model olarak oturttuktan sonra farklı ülkelerde 'ayda bir dolar, ayda bir avro' gibi emsalleri de yapılabilir. Bu proje küresel boyuta taşınabilecek bir sistem. Ayrıca biz bağış yaptığımız vakıf ve derneklerin siyasi yönlerine bakmadan, çalışma yaptıkları konuyla ilgili gerçekten işinin hakkını verdiklerine dikkat ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrancı, eğitim, sağlık ve insani yardım olarak 3 kriter belirlediklerini, şu ana kadar her ay 7 farklı projeye destek olduklarını söyledi. Nisanda depremle sarsılan Nepal halkına 3 farklı dernek aracılığıyla yardımda bulunduklarını dile getiren Ayrancı, "Bütün yardım kampanyaları bizim' diye düşünerek çalışıyoruz. O yüzden bağışçılardan gelen bir liraları mümkün mertebe birçok yere dağıtarak, farklı kampanyalara destek olmalarına vesile oluyoruz" diye konuştu.

 

- Dernek elden para kabul etmiyor

 

Ayrancı, ramazanda iyilik kumbarasına ulaşan birer liralarla kumanya ve iftar yardımlarına destek olacaklarını belirtti.

"İnsanlardan proje dahilinde asla elden para kabul etmiyoruz" diyen Ayrancı, gönüllülerin ödediği aylık 1 liralık aidatlar dışında projeye maddi katkı sağlamanın mümkün olmadığını, ayda 2 lira verilmesini bile kabul etmediklerinin altını çizdi.

Gönüllülerin ön ödemeyle veya faturalı cep telefonlarına aylık 1 liralık aidat olarak yansıtıldığını ifade eden Ayrancı, üyelikten kısa mesaj atarak kolayca çıkılabildiğini söyledi.

"Ayda 1 lira" projesine katkıda bulunmak isteyenler "www.1tl.org.tr" internet sitesi üzerinden bir form doldurarak veya "1TL" yazıp 8071'e göndererek üye aidatına katılabiliyorlar. Böylece mobil aidat sistemi ile 1 liralık aidatlar her ay cep telefonu faturasından otomatik olarak kesilmeye başlıyor.

Dernek bugüne kadar, Kızılay, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Yeryüzü Doktorları Derneği, LÖSEV, Çocuklar Gülsün Diye Derneği, Sadakataşı Derneği, Als Mnh Derneği, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İyilikhane Derneği, Verenel Derneği, Türk Eğitim Vakfı, Beşir Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, Hüdayi Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi eğitim, sağlık ve insani yardım faaliyetleri gerçekleştiren birçok dernek ve vakıfa destek verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.