Ayılar kış uykusuna gidemeyince mezarları kazmaya başladı

Ayılar kış uykusuna gidemeyince mezarları kazmaya başladı
Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde kış uykusuna yatamayan ayılar, yeni defnedilen cenazelerin mezarını kazmaya başladı.

Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde kış uykusuna yatamayan ayılar, yeni defnedilen cenazelerin mezarını bertaraf etmeye başladı. Mezarın içerisine jiletli tel sararak cenazeleri ayılardan korumaya çalışan köylüler, yaşanan ayı sorunlarına çözüm bulunmasını talep ediyor.

Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde 2014 senesinde mezardan cenazeyi çıkartıp kaçıran ayı, Küre ilçesinde de mezardan ceset kaldırmıştı. 2017 senesinde Seydiler ilçesinde kazdığı mezardan ceset çıkartan ayılar büyük telaşa neden olmuştu. Bu sene kış uykusuna yatamayan ayılar, yine mezarlıklara saldırıyorlar. İnebolu ve Ağlı ilçesinde yaklaşık 60 gün önce hayatını kaybeden köy halkından bir şahsın mezarı da kış uykusuna yatamayan ayılar tarafından bertaraf edildi.

İnebolu ilçesi Cünürye Mahallesi'nde olan mezarı kazmaya çalışan ayı, köpeklerin tepki vermesi nedeniyle cenazeye dokunmadan kaçmak durumunda kaldı . Bu esnada olayın hemen üzerinden sonra Ağlı ilçesinde de aynı durum bir daha yaşandı. Ağlı ilçesine bağlı Bereketli köyünde mezarlığa gelen ayı, yaklaşık 3 ay önce cenazesi defnedilen mezarı kazmaya başladı. Mezara yerleştirilen dikenli tel sayesinde ayı gayesine ulaşamadı.

Bereketli köyü ile civarında köylerdeki mezarlıklara musallat olan ayılar, 7 mezarı kazmaya çalıştı. Köy sakinlerinin özverisi sayesinde ayılar, civardan uzaklaştırılırken açılan mezarlar ise köylüler tarafından yeniden kapatıldı. Artan ayı saldırıları nedeniyle köy halkı telaşlı olduklarını söyledi.

KORKUDAN FATİHA OKUMAYA DAHİ MEZARA GİTMİYORUZ

Bereketli köyünde yaşayan Cahit Ergin, "Yaklaşık 3-4 ay önce evladımızı buraya gömdük. Ama o vahşi hayvan, ölülerimizi dahi rahat uyutmuyor. Mezarın üstünü tamamen toprakla kapattık, azda olsa toprağın hepsini atamamıştık. Ölülerimizi rahat bırakmıyor bu hayvanlar. Bizler, bu probleme bir çare ya da çözüm bulamıyoruz.

Son 1 senedir bu olaylar tamamen daha da fazla arttı. 700-800 civarında olan ayı popülasyonunun bin 600'ların üzerine çıktığını söylüyorlar. Bu hayvanlar bizleri esir altında aldı. Mezarlığımıza bir Fatiha okumaya dahi gidemez olduk. Ziyarete gelemez olduk. Komşumuza oturmaya dahi bile gidemiyoruz. Buna büyüklerimiz bir önlem alsınlar" dedi.

MEZARDA JİLETLİ TEL SERİP, KİREÇ DÖKEREK ÖNLEM ALMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ölülerimizi defnederken kireç ve jiletli tel ile önlem aldıklarını ifade eden Ergin, "Cenazemizi defnederken mezarın etrafına kireç döküyoruz. Cenazenin kokusunu toprak dışarıya vermesin diye kireç az da olsa etkili oluyor. Jiletli tel seriyoruz. Bunu da ayın cenazeyi mezardan çıkarmasın diye uyguluyoruz O tel, ayıya zarar veriyor. Yeterince derin kazıp amacına ulaşamıyor, patisini yırtıyor. Yoksa definlerimizi mezardan çıkartacak. Ondan sonra götürüp, kim bilir nerede parçalayacak" diye konuştu.

Mercilerden yaşadıkları soruna çözüm bulmalarını isteyen Ergin, "Evvelki senelerde önce hem ilçemizde hem Küre'de hem de bu bölgede ilçelerimizde ayının, cenazelerimizi mezardan çıkartıp götürüp bir yerde yediğini hepimiz biliyoruz. Bizler de bu yüzden cenazemizi korumaya önlem almaya çalışıyoruz ama bu nasıl yaparız, nasıl önlem alırız bunu bilemiyorum. Ölülerimiz dahi artık toprakta yatamıyor, onları saklayamıyoruz. Büyüklerimizden çözüm istiyoruz. Bizleri korusunlar" şeklinde konuştu.

BU HAYVANLAR HER GÖRDÜĞÜ CANLI CANSIZ ŞEYLERE SALDIRIYOR

Ayıların, kovanlarına ve hayvanlarına da zarar verdiğini vurgulayan Malik Kılınç ise "Bu sene özellikle ayı vakalarında bir artış oldu. Mahallemizde köyümüzde ayılar, arı kovanlarına zarar verdikleri gibi mezarlarımıza da saldırıyorlar. Artık buna bir çözüm bulunması gerek. Bu cenazeyi ben defin ettim. 3 ay kadar oldu olmadı. Bu şekilde yeni defnedilmiş cenazelere ayıların zarar verdiğini görüyoruz. 2-3 sene öncesine kadar Kastamonu'da 800 civarında olan ayı sayısının şu anda bin 600'lere kadar çıktığını söylüyorlar. Ayı popülasyonunda cidden bir artış var. Buna da bir çözüm olması gerekiyor. Çünkü mezarlarımızı görüyorsunuz, zarar veriyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.