"Ayla, Sinema Tarihindeki En Güzel Sevgi Filmlerinden Biri"

"Ayla, Sinema Tarihindeki En Güzel Sevgi Filmlerinden Biri"
Sinema eleştirmeni Dorsay:- "Emin olun bir kaç mendil ıslattım. Ayla, sinema tarihinde yapılagelmiş en güzel sevgi filmlerinden biri olmuş"- "Öncelikle Korelileri ve bütün Uzak Doğuluları, sonra filmdeki ilişkiler ve duygusallık nedeniyle Amerikalıları ta

İSTANBUL (AA) - Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, Türkiye'nin yabancı dil kategorisindeki Oscar adayı "Ayla" filminde, baba-kız sevgisini çok iyi anlattığına değinerek, "Sınırları, kültürleri, zamanları aşıyor ve sonuç olarak kafamızda bir insanın, başka bir insanı nasıl sevebileceğini gösteriyor. Yani yaşları, çevreleri her şeyleri farklı ama küçücük bir kızla, Türk astsubay arasında yaşanan bu ilişki 'sevgi' denen şeyin simgesi olup çıkıyor." dedi.

Savaştan etkilenen Koreli küçük bir kızla bir Türk astsubayın arasındaki güçlü bağı konu edinen "Ayla" filminin basın gösterimi Kanyon AVM'de yapıldı.

Gösterim sonrası AA muhabirine açıklama yapan sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, filmi izlemeye geldiği zaman arkadaşlarının, "Yeterince mendil getirdiniz mi?" dediğini aktararak, "Ben de şaka olsun diye 'evet' dedim ama emin olun birkaç mendil ıslattım. Ayla, sinema tarihinde yapılagelmiş en güzel sevgi filmlerinden biri olmuş." diye konuştu.

Dorsay, filmde baba ve kız sevgisinin çok başarılı bir şekilde işlendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sınırları, kültürleri, zamanları aşıyor ve sonuç olarak kafamızda bir insanın, başka bir insanı nasıl sevebileceğini gösteriyor. Yani yaşları, çevreleri her şeyleri farklı ama küçücük bir kızla, Türk astsubay arasında yaşanan bu ilişki 'sevgi' denen şeyin simgesi olup çıkıyor. Bence bunu da aşarak bu zor dönemde Türkiye'yi son derece sempatik gösterecek, dünyayla bozulan ilişkilerimize neredeyse ilaç olacak bir film."

"Ayla"nın Oscar adaylığını değerlendiren Dorsay, filmin Oscar için çok iyi bir seçim olduğuna işaret ederek, "En iyi film seçilir mi bilemem ama öncelikle Korelileri ve bütün Uzak Doğuluları, sonra filmdeki ilişkiler ve duygusallık nedeniyle Amerikalıları tavlayacak bir film olduğu ve Avrupa'da da ilgi göreceği kesin. Film, çok güzel bir popüler sinema örneği." dedi.

- "Dokunaklı ve çok etkili gerçek bir hikaye"

Sinema yazarı Abdulhamit Güler ise bir savaşın içerisinde geçen sevgi hikayesinin filme konu edilmesinin önemine değinerek, "Bu başlıbaşına bambaşka bir mesele. İnsan filmi izlerken her şeyi bir kenara bırakıp, hikayeye kendini kaptırıyor." şeklinde konuştu.

Filmde özellikle erkek oyuncuların iyi bir peformans sergilediğini belirten Güler, şunları kaydetti:

"Filmin tarzında, 'bu filmi Oscar'a gönderelim' hevesi var. Tam Hollywood standartlarında bir film olmuş. Yani dil olarak Oscar kodlarıyla çekilmiş bir film ama Oscar'ın yabancı dil kategorisindeki akademi üyelerinin tavrı her sene değişiyor. Genel olarak tam 'Ayla' kurgusunda çekilen filmlere ödül verdikleri halde bazen hiç alakasız, anti klasik dile sahip filmlere de ödül verebiliyorlar. Filmin içinde bir Amerikan övgüsü de var, Türkiye ile beraber Kore'ye gidilmiş. Dokunaklı ve çok etkili gerçek bir hikaye olması çok güzel ve Türk karakterlerin güçlü olması çok önemli."

Güler, bir filmin hikayedeki duyguyu aktarabilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türk askerinin vefa ve fedakarlıklarını görüyoruz filmde. Bugünlerde de benzer hikayeler yaşadığımız süreçlerden geçiyoruz. Suriye meselesinde 3 milyon insanı Türkiye'de barındırmakla, Ayla'ya orada, savaş ortamında bakmak ve onu barındırmak arasında çok büyük bir fark yok. Bu anlamda filmin duygusu yer yer işliyor. Filmin ilk yarısında geçişlerde çok hızlı davranılmış, belki film çok uzamasın diye yapılmıştır. Dezavantajları olmakla beraber kendi kategorisinde eli yüzü düzgün bir iş olmuş diyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ayla" 27 Ekim'de vizyona girecek

Yönetmenliğini Can Ulkay'ın üstlendiği dram ve biyografi türündeki "Ayla" adlı film, 27 Ekim'de seyirciyle buluşacak.

Kore'de savaşmış Süleyman Dilbirliği'nin gerçek hikayesinden esinlenerek çekilen filmin senaryo uyarlamasını Yiğit Güralp gerçekleştirirken, filmin müziklerinde ise Fahir Atakoğlu imzası bulunuyor.

Filmin oyuncuları arasında İsmail Hacıoğlu ve Kim Seol'un yanı sıra Çetin Tekindor, Lee Kyung-jin, Ali Atay, Taner Birsel, Mehmet Esen ve Murat Yıldırım yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.