Aylarca toprak altında saklanan peynirler sofraları süslemeye hazır

Aylarca toprak altında saklanan peynirler sofraları süslemeye hazır
Ağrı'da asırlardır devam eden toprağa peynir gömme geleneğini sürdüren vatandaşlar, toprak altında aylarca beklettikleri peynirleri toprak altından çıkardı.

Ağrı'da asırlardır süren toprağa peynir gömme geleneğini devam ettiren vatandaşlar, toprak altında aylarca beklettikleri peynirleri toprak altından çıkardı.

iha-20240217aw143848-5-t.jpg

Özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşların devam ettirdiği asırlık toprağa peynir gömme geleneği ile birlikte, peynirler birçok işlemden geçirildikten sonra plastik bidonlara iyice sıkıştırılarak toprak altına koyuluyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri haline gelen lor ve peynirler, toprağa gömme işleminin sonrasında daha lezzetli ve organik bir şekilde sofraları süslüyor.

Ağrı'nın Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde yaşayan Türkan Doğan, bu asırlık toprağa peynir gömme geleneğini 20 yıldır devam ettiriyor. Yaz aylarında kendi ineklerinden ürettikleri sütleri peynir haline getirerek bidonlara dolduran Doğan, doldurduğu bidonları toprağın altına koyuluyor. Toprağa gömülen peynirler yaklaşık 6 ay boyunca olgunlaşmaya bırakılıyor.

iha-20240217aw143848-3-t.jpg

Kış günlerine kadar toprak altında duran peynirler, 2 yıl boyunca bozulmadan tüketilebiliyor. Köy dışından vatandaşların da talep gösterdiği doğal olarak üretilen küp peynirler vatandaşların da alımına sunuluyor.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.