Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

Aynı nakarat, yarım yüzyıldır

Aynı nakarat, yarım yüzyıldır

Ülkem bazı  konuları yıllardır konuşuyor; tartışmıyor; çözmüyor; enerjisini boşa kaybediyor. Bir ülke neredeyse yarım  yüzyıl aynı konularla zaman kaybeder mi? Yazık olmaz mı? Benim güzel ülkemde Süleyman Demirel hem rahmetli babamın, hem benim hem de kızımın Başbakanı olduğuna göre değişmemeye şaşmamak gerek belki de. Buyurun zaman tünelinde yakın tarihimizin değişmeyen konuları.
16 Şubat 1946- Üniversitelerin özerkliği için kanun teklifi hazırlanmış. Yıl 2014. Özerkler mi?
9 Mart 1946- Sosyal Demokrat Parti resmen faaliyete geçmiş ama 20 gün sonra kapatılmış. Kaç parti kapattık ve kaçının yerine hemen yenileri kuruldu?
15 Nisan 1946- Necip Fazıl Kısakürek Sümerbank’a hakaret ettiği gerekçesiyle 3.5 ay hapis ve 115 lira para cezasına mahküm edilmiş. 2014 yılında halâ hapisteki gazeteci sayısını tartışıyoruz.
16 Ocak 1947- CHP Büyük Divanı toplanmış; gündemi parti içindeki hizipleşme söylentileri oluşturmuş. Devir değişir, Genel Başkanlar değişir; CHP’de hizipleşme söylentileri bitmez galiba.
30 Temmuz 1947- DP Milletvekili Adnan Menderes’in Meclis’te yaptığı konuşmayı yayınlayan Tasvir, Yeni Asır ve Demokrasi Gazetelerinin sahipleri ve Yazı İşleri Müdürleri tutuklanmış. 
21 Eylül  1947- Zonguldak Kozlu Kömür Ocağı grizu patlamasında 48 kişi ölmüş. Maden ölümleri 2014 yılında halâ gündemde  ve acı nedeni maalesef. 
4 Kasım 1947- Gaziantep’te dolu ve sel felaketinde 6 kişi ölmüş. Neredeyse bir asır sonra tüm teknolojik gelişme ve güya altyapı yatırımlarına karşın yağmur gene felaket nedeni olabiliyor.
10 Kasım 1948- CHP militan laikliği terketme kararı almış. Tabii parti içinde Başbakan Şemsettin Günaltay’a eleştiriler de olmamış değil.
6 Ağustos 1949- Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Amerika’da çiftlikleri ve İsviçre’de parası olduğu iddialarına “Tüm iddialar yalandır. Amerika’da ne benim ne de kardeşlerimin bir metre arazileri yoktur. İsviçre’de bir frank param bulunmamaktadır” cevabını vermiş.Liderlere en kolay suçlama bu herhalde.
13 Kasım 1950- Maarif Vekaleti’nde  geniş çaplı kadro değişikliği yapılmış. Bakan Tevfik İleri eski zihniyette olanları değiştirmekle tebdili hava ve tebdili zihniyet sağlanacağını açıklamış. Hükümet memuru oluşturmanın ilk örneği galiba.
27 Mart 1951- Konya’da düzenlenen mitingde Konya halkına gerici suçlamasında bulunan basın protesto edilmiş. 2014 yılında Konya’na sataşmayı marifet sanan basın mensupları halâ mevcut.   (devam edecek)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR