"Az ama kaliteli hububat üretilecek"

"Az ama kaliteli hububat üretilecek"
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, “Geçtiğimiz yıl ki rekolteyi yakalamak mümkün değil. Geçen yıla göre ciddi anlamda hububat alanlarında zarar oluştu. Şuanda temenni içerisindeyiz.

Derya Demir'in özel haberi...

Bu yıl etkisini giderek artıran küresel ısınma ve yağış azlığı nedeniyle yaşanan kuraklık ülke tarımında zarara yol açtı. Kuraklıktan en çok etkilenen ve zarar gören bölge ise hububat ambarı olan Konya oldu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, “ Yağış azlığı rekolteyi etkileyecek, ancak kaliteli ürün ile açığı kapatacağız” dedi.

Geçen seneye göre yüzde 30’lara kadar düşen yağışlar hububat üretimini etkiledi. Tahıl ambarı olan Konya’da bu yıl neredeyse hiç yağış düşmemesiyle üreticiler telaşa kapıldı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Celil Çalış, “Geçtiğimiz yılı bu yılla kıyasladığımız zaman ciddi anlamda fark ortaya çıkıyor. 2014-2015 üretim sezonunda ki Eylül-Şubat dönemi ile 2015-2016 üretim sezonundaki Eylül- Şubat dönemindeki yağışları kıyaslarsak yüzde 70’e, 30 gibi bir oran var. Ekim ayında oluşan yağış ve geçtiğimiz yıl oluşan fazla yağışlar, toprak hazırlığına ve toprak işlemeye fırsat verdi. Üreticilerimiz ekim ayı içerisindeki yağışla ekimini de gerçekleştirdi. Daha sonraki dönemlerde yağış olmadı bu nedenle çıkışlarda sağlanamadı. Bu da ciddi bir endişeye kapılmamıza neden oldu. Çünkü çıkışı yapılamayan ürünlerden verim alamıyoruz. Bu yıl tek sevindirici nokta yağış azlığının yanında -10 ve üzerindeki don olaylarının olmamasıydı. Havaların çok soğuk olmaması, bitkinin dondan zarar görmesine vesile olmadı.” İfadelerini kullandı.

“GEÇEN SENEKİ REKOLTEYİ YAKALAYAMAYIZ”

Birkaç defa yağış olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Çalış, “ Geçtiğimiz yıl ki rekolteyi yakalamak mümkün değil. Geçen yıla göre ciddi anlamda hububat alanlarında zarar oluştu. Şuanda temenni içerisindeyiz. Önümüzdeki dönemlerde ilkbahar yağışlarını iyi alırsak gübrelemeyi de iyi yaparsak bu zararı en aza indirime hedefindeyiz. Geçen yılki rekolteyi sağlayamayız ama geçen yılki hububat üretiminden daha kaliteli hububat üretimi yapabilme şansımız var. hububat ne kadar fazla olursa, kalite o kadar düşük oluyor, gübrelemeden dolayı. Bu nedenle bu kaliteyi arttırarak oluşacak rekoltedeki verimin düşüşünü telafi etme düşüncesindeyiz” diye konuştu.

“ALIŞILMIŞ GÜBRELEMEDEN KAÇININ”

Çalış, üreticilere ise şu tavsiyelerde bulundu; “Eğer bundan sonraki dönemde yağış gelirse, alışılmış gübreleme yönetimden uzak durun. Üreticilerimiz kıraç alanlarda gübrelemesini en az ikiye, sulu alanlarda da üçe bölmesini tavsiye ediyoruz. Gübrelemenin bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde arazide bulunması gerekiyor. Hububatta üre gübresini öneriyoruz. Bu gübreyi bugünlerde tarlayla mutlaka buluşturmaları gerekiyor. Koruyucu mücadele konusunda da üreticilerimiz dikkatli olsunlar, acaba diye düşünmesinler mutlaka yapsınlar. Şunu bilsinler ki bu sene kayıp yaşamayacağız, kalite ile açığı kapatacağız.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.