“Azalan Kaynaklar ve Artan Su İhtiyacına Karşı Tedbir Şart”

“Azalan Kaynaklar ve Artan Su İhtiyacına Karşı Tedbir Şart”
NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Türkiye’nin ve özellikle Konya bölgesinin her dönemde kıtlığını hissettiği suya olan ihtiyacının her geçen gün önemli ölçüde artığını söyledi.

Suya olan ihtiyacın daha da kötü boyutlara ulaşmaması için suyu verimli kullanarak; vatandaştan idarecilere kadar herkesin kendi alanıyla ilgili tedbirleri alması gerektiğini ifade eden NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, alınabilecek tedbirler ve su ihtiyacındaki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Aydın, “Konya’nın, 2 milyonu aşkın nüfusu, gelişmiş sanayi kuruluşları ve büyük tarım alanlarıyla ciddi su kaynaklarına ihtiyacı bulunmakta. Öyle ki Türkiye’nin yıllık yağış ortalaması 600-650 milimetre iken bu oran bölgemizde ortalama 300 milimetre civarındadır. Bu nedenle Konya su kıtlığını her zaman hissediyor” dedi.

“Su Kaynakları Azalıyor”
Suyun dikkatli kullanılmasının ve vatandaşların suyu israf etmemesinin önemli olduğunu ifade eden Aydın, suyla ilgili tesislerin güncellenmesiyle su kaçak ve kayıplarının önlenmesinin ciddi bir gereklilik olduğunu kaydetti. Aydın, “Artan sıcaklık, küresel iklim değişikliği gibi son 20 yıldır konuşulan konular dikkate alındığında bizim bölgemizdeki su ihtiyacının artmasına karşılık su kaynaklarında bir azalma söz konusu. Dolayısıyla su kaynaklarının verimli kullanılması, kirletmelere karşı korunması, sulama sistemlerinin basınçlı sistemlere dönüştürülmesi önem arz ediyor” diye konuştu.

“Daha Az Su İhtiyacı Olan Bitkiler Yetiştirilmezse KOP da Yetersiz Kalır”
Uzun süredir bitirilemeyen Konya Ovası Projesi’nin (KOP) son 10 yılda neredeyse tamamlanma aşamasına getirildiğini ve projede iki yıla kadar sona gelineceğini ifade eden Aydın, ovanın çok geniş tarım alanlarına sahip olduğunu ve KOP kapsamında aktarılacak suyun da verimli şekilde kullanılmaması durumunda yetersiz kalacağını vurguladı. İsrafın önlenmesi ve suyun verimli kullanılmasının yanında daha az su ihtiyacı olan bitkilerin tarım alanlarında yetiştirilmesinin de sürdürülebilir su yönetimi bakımından Konya bölgesinde ileride çok daha büyük su kıtlığı yaşanmaması açısından çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, vatandaşın rahat su kullanabilmesi açısından belediyeler su fiyatlarını da düşük tutmaya çalıştığını ama bunun suyun değersiz olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Aydın, “Suyu verimli kullanmazsak 10 yıl sonra çok daha büyük su sıkıntısıyla karşılaşma riskimiz var. Nimetin kıymetini bilip ona göre kullanmamız ve ‘Benim yapacağım tasarruftan ne çıkar?’ diye düşünmememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.