"Azerbaycan krizin çözülmesi için çaba harcıyor"

"Azerbaycan krizin çözülmesi için çaba harcıyor"
Dışişleri Bakanı Memmedyarov:- "Bu durumdan endişe duyuyoruz. Türk ve Rus mevkidaşlarımla bu konuları görüşüyorum. Sorunun mazide kalması ve hem Türkiye, hem Rusya hem de diğer ülkelere daha fazla zarar vermemesi için çalışıyoruz"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Türkiye ve Rusya arasında yaşanan olaylardan endişe duyduklarını, iki ülke ilişkilerinin tamiri için çaba harcadıklarını söyledi.

Memmedyarov, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile görüştü. Kotzias ve Memmedyarov ikili ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yunan mevkidaşı ile siyaset, güvenlik, enerji, Avrupa'da yaşanan göçmen krizi gibi konuları görüştüklerini bildiren Memmedyarov, konuk bakana Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Karabağ sorunuyla ilgili bilgi verdiğini aktardı.

Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) ile daha da iyi ilişkiler kurmak istediklerini ifade eden Memmedyarov, AB'ye Stratejik Ortaklık Anlaşması taslağını sunduklarını ve yanıt beklediklerini kaydetti.

Memmedyarov, Rusya'yla Türkiye arasındaki gerginlik konusunda "Elbette bu durumdan endişe duyuyoruz. Türk ve Rus mevkidaşlarımla bu konuları görüştüm. Sorunun mazide kalması ve hem Türkiye, hem Rusya hem de diğer ülkelere daha fazla zarar vermemesi için çalışıyoruz. Türkiye Azerbaycan'ın stratejik ortağı. Rusya ile de stratejik işbirliklerimiz var. Her iki ülke çok önemli ticari ortağımız. Azerbaycan krizin çözülmesi ve iki ülke ilişkilerinin yeniden kurulması için çaba harcıyor" ifadesini kullandı.

- "AGİT Minsk Grubundan memnun değiliz"

Yukarı Karabağ sorunun çözüm sürecine de değinen Memmedyarov, şunları kaydetti:

"AGİT Minsk Grubunun çalışmalarından memnun değiliz. 20 yıldan fazladır görev yapan bu Grup 1 gram bile ilerleme kaydetmedi. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü temin edilmelidir. Minsk Grubundan bu yönde çalışmalarını talep ediyoruz. Ermenistan'a işgali sonlandırması için baskı yapılmalıdır."

- ''Azerbaycan için Avrupa'da avukatlık yapmaya hazırız"

Yunan Bakan Kotzias ise ülkesi ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu, hem ikili ilişkilerin hem de Azerbaycan-AB ilişkilerin daha da gelişmesinden yana olduklarını söyledi.

Kotzias, Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru'nun bir ayağı olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesini desteklediklerini vurguladı.

Kotzias, "Yunanistan Azerbaycan'ın Avrupa'daki en güçlü dostlarından biri. Biz Azerbaycan için Avrupa'da avukatlık yapmaya hazırız" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.