"Azerbaycan toprak bütünlüğünden taviz vermeyecek"

"Azerbaycan toprak bütünlüğünden taviz vermeyecek"
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov:- "Azerbaycan, toprak bütünlüğünden taviz vermeyecektir. Ermenistan ordusu işgal altında tuttuğu bölgelerden kayıtsız şartsız çekilmeli, göçmenlerin kendi vatanlarına güvenli şekilde dönmesi temin edilmelidir"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceğini, Ermenistan'ın işgal ettiği Dağlık Karabağ ve etrafındaki illerden kayıtsız şartsız çekilmesi gerektiğini söyledi.

Memmedyarov, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da düzenlenen, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın oluşturduğu Vişegrad Dörtlüsü ile Avrupa Birliği (AB) Doğu Ortaklığı ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısında konuşma yaptı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Memmedyarov konuşmasında ülkesinin gerçekleştirdiği büyük enerji projelerinden bahsederek Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru'nun AB üyesi ve aday ülkelerin pay sahibi olduğu benzersiz bir proje olduğunu belirtti.

17 Mayıs'ta Yunanistan'da Trans Adriyatik Boru Hattının (TAP) temelinin atılacağını hatırlatan Memmedyarov, "Azerbaycan, enerji güvenliği alanında ortak stratejik çıkarları karşılamak için güvenilir ortaktır. Çok yönlü iş birliğine katkımız enerji projeleri ile bitmiyor. Yıl sonunda bitmesi planlanan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, tarihi İpekyolunun ayrılmaz parçası olarak kabul ediliyor." dedi.

Aşırıcılık, bölücülük ve terörizm gibi artan akımların Avrupa'nın barış ve istikrarını tehdit ettiğini söyleyen Memmedyarov, bu sorunları yenmek için çok kültürlülüğün teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi. Memmedyarov, çok kültürlü bir topluma sahip Azerbaycan'ın bu tecrübesini paylaşmaya hazır olduğunu vurguladı.

Dağlık Karabağ'da yaşanan son çatışmalara da değinen Memmedyarov şunları kaydetti:

"Nisanda Ermenistan ordusunun cephe hattında yaptığı son provokasyonlar, çatışma tarihinde görünmemiş gerginliğe neden oldu. Bölgede istikrarsızlığın ve temas hattında can kayıplarının yaşandığı çatışmaların başlıca nedeni, Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ ve etrafındaki 7 ili işgal altında tutmasıdır. Ermenistan, sorunun çözümü için yapılan uluslararası çağrıları hiçe sayıyor. Azerbaycan sorunun müzakere yolu ile çözülmesini istiyor. Barış ve istikrar için yol haritamız uluslararası hukuka dayanıyor. Azerbaycan toprak bütünlüğünden taviz vermeyecektir. Ermenistan ordusu işgal altında tuttuğu bölgelerden kayıtsız şartsız çekilmeli, göçmenlerin kendi vatanlarına güvenli şekilde dönmesi temin edilmelidir."




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.