Azerbaycan'da Nevruz kutlamaları başladı

Azerbaycan'da Nevruz kutlamaları başladı
Bakü'de Nevruz'un sembollerinden "toprak çarşambası" kutlandı

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'da Nevruz bayramı kutlamaları "toprak çarşambası" etkinlikleriyle başladı.

Nevruz'un sembollerinden kabul edilen "toprak çarşambası" etkinlikleri kapsamında Bakü sokaklarında deve, at ve faytonlardan oluşan kervan tur attı. Yöresel kıyafetler giymiş oyuncuların eşlik ettiği kervan turu, tarihi İçeri Şehir'de başladı ve başkentin merkezi sokak ve caddelerinde devam etti.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği kervan, meydan ve parklarda mola verirken, sanatçılar toplanan insanları yerel şarkılar eşliğinde eğlendirdi. Dede Korkut karakterini canlandıran kişinin önderlik ettiği kervan, sokaklarda renkli görüntülere sahne oldu, Bakülüler bol bol fotoğraf ve video çekerek bu anları kaydetti.

Kutlamalar akşama kadar devam edecek ve kervanın tarihi Ateşgah'dan getireceği ateşin Bakü'nün meydanlarından birinde yakılmasıyla sona erecek.

Azerbaycan geleneğinde yer alan "dört çarşambanın" sonuncusu olan ve Anadolu'daki cemre inanışına benzer özellikler taşıyan "toprak çarşambası"na bu ülkede büyük önem veriliyor ve Nevruz'dan önceki çarşambanın gelişi bir gün önceden bayram olarak kutlanıyor.

Su, ateş, rüzgar ve toprak çarşambası denilen günlerin farklı şekillerde kutlandığı Azerbaycan'da, "su çarşambası"nda evin etrafına çeşme suyu serpiliyor, "ateş çarşambası"nda mahallelerde ateşler, evlerde ise evin her ferdi için birer mum yakılıyor. "Rüzgar çarşambası"nda da benzer şekilde kutlamalar sürerken, en önemli kutlama "toprak çarşambası"nda yapılıyor.

"Toprak çarşambası"nda mahallelerde büyük ateşler yakılıyor, evlerde yöresel tatlı ve yemeklerden oluşan sofralar kuruluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.