Süleyman Sayan

Süleyman Sayan

B Planı

B Planı

Spor Toto Süper Ligde ikinci yarının flaş takımı Torku Konyaspor, 21.hafta pazartesi gününün ilk maçında kendi sahasında, taraftarının önünde Elazığspor’la karşı karşıya gelecek. Maç hafta içi olmasına rağmen, gerek maçın akşam olması, gerek takımın oyunu, gerekse de aldığı sonuçlardan dolayı tribünlerin tamamen dolacağına inanıyorum.

Kâğıt üzerinde basit gibi görünen maçta, özellikle son haftalarda gösterdiği performansla Torku Konyaspor favori görünüyor. Ancak işin aslı hiç de öyle değil, Torku Konyaspor’un son dönemde oynadığı maçları ele alacak olursak. Eskişehirspor, Fenerbahçe, Sivasspor ve Kasımpaşa karşılaşmaları gerçek Torku Konyaspor’u görmek için ölçü değillerdi. Bu durum bize sadece Torku Konyaspor’un bir yönünü gösterdi oyunu geride kabul etmeyen takımlar Torku Konyaspor karşısında aciz kalabilir. Çünkü bu rakiplerin tamamı top oynayan ya da oynamaya çalışan takımlardı. Torku Konyaspor’u her ne kadar oynadığı oyunla alkışlasak da Elazığspor maçı, bize analiz etmek için net bilgi verecektir.

Bunun asıl nedeni şudur Elazığspor takımı diğer maçlarla kıyasladığımızda kapanan, oyunu kendi bölgesinde kabullenen bulduğu atakları değerlendirmeye çalışan bir takım olarak gözümüze çarpıyor. Torku Konyaspor takımı yükselme dönemi dediğim döneme girdikten sonra ilk kez böyle bir rakiple karşılaşacak. Rakibin ligdeki pozisyonu aldığı sonuçlar bu maç için asla ölçü olmaz. Diğer bir ifade ile Torku Konyaspor’un diğer yönünü bizlere bu maç gösterecek diyebilirim. Elazığspor cephesine gelince bu maç onlar için kendi konumlarını görmek ve şekillendirmek adına tamam mı yoksa devam mı niteliğini taşır pozisyonda olması, Torku Konyaspor için aslında bir avantaj sağlıyor. 

Eğer bu düşünceye sahip olup düzensiz bir şekilde Torku Konyaspor kalesine akın ederler ise, Torku Konyaspor’dan tarihi bir fark yeme durumuna düşebilirler. Torku Konyaspor diğer maçları ile oyun olarak kıyaslayamayacağımız bir maç bizi bekliyor diyebilirim. Konya cephesinden baktığımızda şunu da görmek zor değil, Torku Konyaspor eğer bu maçı alırsa, iyiden iyiye UEFA kupasını düşünmeye başlayabilir. Bizim de bu düşüncelere sahip olabilmemiz için Torku Konyaspor Teknik Patronu Mesut Bakkal’ın B planını yani kapanan takımlara karşı olan planını ve oyun düzenini görmemiz gerekiyor. Torku Konyaspor, Karabük maçını hatırlarsak eğer Uğur Tütüneker’in bir B planı olmadığı için atak bile yapamayan takımdan 3 gol yenildiğini hatırlatmak isterim. Mesut Bakkal ise aynı tip rakiplerle art arda maç yaptığı için B planını henüz uygulamadı.

Elazığspor’u analiz ettiğimde dikkatimi çeken bazı noktalar oldu. İlk olarak Elazığ takımı, oyunun ikinci devresi daha aktif oldukları için ilk yarıyı geride kapattıkları maçlarda farklı da yenilebiliyorlar. Okan Buruk dörtlü savunmanın önünde  Bilica’yı oynatıyor ki hücum yediklerinde beşli savunma yaparken fizik gücü iyi olduğu için topsuz alanda da bu oyuncudan faydalanıyorlar.  Tello transferi Elazığspor’un hücum yönlendirmesi, duran top kullanması ve ayaklarına hakim olması nedeniyle yerinde bir transfer olarak göze çarpıyor. Onur Ayık hırslı ve güçlü bir oyuncu sağa sola koşuları ile de dikkat çekerken, etkili vuruşlarda yapabiliyor.

Elazığspor takımı kırmızı kart potansiyeli yüksek oyunculardan oluşuyor ve Torku Konyaspor’un teknik kapasitesi yüksek oyuncuların çokluğu bu maçta kırmızı kart yemelerine sebep olabilir. Ivesa ise kalede ciddi anlamda güven problemi yaşıyor bu durumda onun hatalı goller yiyebilmesine sebep olabiliyor. Elazığ takımı ciddi anlamda hakeme oynuyor, bu da geri dörtlünün dikkat etmesi gereken bir konu özellikle Selim bu maçta çok dikkat etmeli. Torku Konyaspor, Elazığspor maçının kilidi bana göre Ergün ve Tolga’nın kanat bindirmelerinden etkili hücum oyuncularının uyumundan gelecektir. Acaba Torku Konyaspor’u durdurmanın tek yolu, sahanın ışıklarını kapatmak mı olacak, yoksa kapanan takımları açmakta zorlanacak mı, yada rahat bir galibiyet mi alacak, bekleyip göreceğiz.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Süleyman Sayan Arşivi
SON YAZILAR