Bağdat'ta "Seyyar Kütüphane"

Bağdat'ta "Seyyar Kütüphane"
Iraklı üniversite öğrencisi Musevi, "seyyar kütüphane"ye dönüştürdüğü aracıyla Bağdat'ı sokak sokak dolaşıp insanları kitaplarla buluşturuyor- Musevi, "seyyar kütüphanesi" ile gittiği semtlerde halka ücretsiz kitap okuma imkanı sunarken isteyenlere de sat

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Iraklı üniversite öğrencisi Ali Musevi, "seyyar kütüphane"ye dönüştürdüğü aracıyla başkent Bağdat'ı sokak sokak dolaşarak her türden kitabı Iraklıların ayağına getiriyor.

Bağdat Üniversitesi'nde okuyan Musevi, ailesine ait kamyoneti kendi emeğiyle yenileyip dizayn ederek farklı bir görünüme kavuşturmuş.

Musevi, şimdi bir kitapçı vitrinini andıran kamyonetiyle Bağdat sokaklarında herkesin ilgisini çekiyor.

Ancak Musevi'nin ilgi çekmekten öte bir amacı var: Kitaba ulaşma imkanı olmayanların ayağına bu hizmeti götürerek onları okumaya teşvik etmek.

- Irak'ta kitaba ulaşmak kolay değil

Iraklılar, yıllar süren çatışmalar ve istikrarsız ortam nedeniyle kitaplara kolaylıkla erişebilecekleri kütüphanelerden yoksun durumda.

Bu eksikliği gören üniversiteli Musevi, "seyyar kütüphane"ye dönüştürdüğü aracıyla başkenti sokak sokak dolaşıyor.

AA muhabirine konuşan Musevi, "Bu adımla insanları kitap okumaya teşvik etmek ve kültür seviyesinin artmasına katkı sağlamak istiyorum." dedi.

Musevi bunun için çoğunlukla kitaba ulaşma imkanı kısıtlı ya da daha önce kitapla yakından tanışmamış bölgeleri tercih ettiğini söyledi.

"Özellikle eğitim seviyesinin düşük olduğu yerlere gidiyorum." diyen Musevi, şöyle devam etti:

"Bu tür yerlerde kitapların ve yazarların toplumun aydınlanmasında yeri olduğunu gösteriyoruz. Aracı kütüphaneye dönüştürdüğüm için kitapları kolaylıkla bir yerden başka bir yere taşıyabiliyorum."

"Seyyar kütüphanesi"nin Bağdat sokaklarında ilgiyle karşılandığını anlatan Musevi, "İnsanlar, kitaplarla süslenmiş aracı görünce şaşırıyor. Araçtaki kitapların dizilişi bile ilgi çekiyor." diye konuştu.

- İsteyen ücretsiz okuyor, isteyen satın alıyor

Iraklı genç, "seyyar kütüphanesi" ile gittiği semtlerde halka ücretsiz kitap okuma imkanı sunarken isteyenlere de satış yapıyor.

Musevi, daha çok edebi kitapların özellikle de romanların sattığını sözlerine ekledi.

Üniversiteli Musevi'nin sıra dışı hizmetinden Iraklılar da memnun. Seyyar kütüphaneden kitap satın alan Bağdatlı Ali Riyad, "Çok başarılı buldum. Kitaplar ayağımıza geliyor. Yolda, sokakta her an kitaplarla karşılaşmanız mümkün." dedi.

Ebu Muhammed Halidi isimli 65 yaşındaki Iraklı da Musevi'nin girişimini özellikle gençler için önemli bulduğunu belirterek, "Bu tecrübenin kitap okuma alanında köklü geçmişe sahip tüm ülkeye yayılmasını diliyorum." diye konuştu.











Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.