Bakan Işık Almanya'da

Bakan Işık Almanya'da
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: - "Türkiye Sanayi 4.0'da yani 4. sanayi devriminde yönelik bir hükümet programı oluşturacağız"

BERLİN (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Sanayi 4.0"a yönelik bir hükümet programı oluşturacaklarını söyledi.

Bakan Işık, Almanya temasları kapsamında beraberindeki heyetle Berlin Büyükelçiliğinde Türk iş adamlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi.

"Türkiye Sanayi 4.0'da yani 4. sanayi devriminde yönelik bir hükümet programı oluşturacağız." diyen Işık, Türkiye'nin "Sanayi 4.0"da rol alan bir ülke olacağını vurguladı. Türkiye'nin, 3. sanayi devrimini tribünden izleme şansı ve lüksünün olmadığını belirten Işık," Ya 4.0 Türkiye kazanacak ya da kaybedecek.'' ifadesini kullandı.

Hükümet olarak bu konuyu yoğun bir şekilde ele alıp çalıştıklarının altını çizen Işık, "Sanayi 4.0"ın paydaşlarıyla beraber hazırlanması gerektiğini söyledi.

Almanya'nın Türkiye için kritik bir ülke olduğuna dikkati çeken Işık, ''Almanya dünyada üretimin en güçlü olduğu merkez. Dijital teknolojide Almanya son 10 yıldır geri kalmaya başlamıştı. Almanya hükümeti ve sanayisi bunu iyi gördü ve sanayi 4.0 projesini başlattı. Bu sayede ABD ve Çin ile olan farkını kapatacak.'' diye konuştu.

Türkiye'nin bu yarışta geride kalmak istemediğini belirten Işık, ''Türkiye'nin geleceğini hazırlayacak bir gündemimiz var buna göre çalışmalarımızı sürdüreceğiz. En büyük güvencemiz kendi insanımız. Tersine beyin göçü kavramına başka bir boyut getirdik. Türkiye'ye dönmek isteyen bilim adamlarımıza kapılarımız sonuna kadar açık. Almanya, ABD ve Japonya gibi altyapısı çok iyi olan ülkelerde bilimadamlarımız var. O altyapıda çalışmak isteyenlere dönün diye çağrı yapmıyoruz dönmek isterlerse başımızın üstünde yerleri var.'' değerlendirmesini yaptı.

Bakanlık olarak AR-GE Reform Paketi'yle bu konudaki destekleri çok artırdıklarını kaydeden Işık, ''Artık tasarım merkezini de aynı AR-GE gibi destekliyoruz. Siparişe dayalı AR-GE'yi getirdik. KOBİ'ler sipariş verdiklerinde hem o siparişleri genel giderlere yazacaklar hem de yaptıkları masrafların yarısını da AR-GE indirimi olarak yazabilecekler.'' dedi.

Yurt dışında yaşayan Türk sanayici ve bilim adamlarına çağrıda bulunan Işık, ''Gelin Türkiye'ye AR-GE hizmeti verin. Bunun karşılığını alın. Türkiye'deki AR-GE merkezleriyle daha yakın çalışın. Türkiye'nin kalkınması için destek olun karşılığını alın.'' diye konuştu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.