Bakan Koca: ''Türkiye Mısır'ın hasta transferine izin veren ilk ülke oldu''

Bakan Koca: ''Türkiye Mısır'ın hasta transferine izin veren ilk ülke oldu''
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Mısır'ın, gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği tek ülke Türkiye'dir" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Mısır'ın, gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği ilk ve tek ülke Türkiye'dir" dedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar sebebiyle kanser tedavisine devam edemeyen 27 hasta, Refah Sınır Kapısı'ndan girmesiyle, ardından yardım uçağıyla Türkiye'ye getirildi. Yardım uçağıyla birlikte Mısır'ın El-Ariş Havalimanı'ndan Türkiye'ye hareket eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Esenboğa Havalimanı'nda basın duyurusu yaptı. Koca, 14 Kasım'da Mısırlı mevkidaşı ile konuştuklarını ve Gazze'de bulunan kanser hastalarının Mısır'a geçmesi halinde mutabık kaldıklarını söyleyerek, "Günün erken saatlerinde Türkiye'den hareket ederek önce başkent Kahire'de değerli meslektaşım Sağlık Bakanı Gaffar ile özel bir istişare gerçekleştirdim ve Gazzeli hastaların tedavi gördüğü, birisi çocuk hastanesi olmak üzere iki farklı hastaneyi ziyaret ettik. Öğleden sonra ise Refah Sınır Kapısı'na yakın bölgede bulunan El Ariş şehrinde hastaneyi ziyaret ederek, Gazzeli kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerinde bulunduk. Uluslararası sağlık diplomasisi ve sahada yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 27 hasta ile 13 refakatçinin Cumhurbaşkanlığımıza ve Millî Savunma Bakanlığımıza ait uçaklarla Türkiye'ye getirilmesiyle önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Altını önemle çizmek istediğim bir konu şudur: Mısır'ın, gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.

BİZLER MAZLUMLARIN YANINDA OLACAĞIZ

Türkiye'ye getirilen Gazzelilerin Ankara'daki hastanelerde tedavilerine devam edileceğini dile getiren Koca, "Tüm bu gelişmelerle birlikte, Gazze'de Refah Sınır Kapısına yakın olan bölgede, ilgili iç ve dış paydaşlarımızca uygun görülen noktalarda ve aynı zamanda Mısır tarafında sahra hastanelerinin kurulması ve bu hastanelerde Mısırlı dostlarımızla ortak hizmet verilmesi konusunda da önemli mesafe kaydettik. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere, Türkiye her zaman mazlumların yanında olmaya, adaletin, hakkın ve hukukun sesi olmaya, dost ve kardeşlerini iyi ve kötü günde yalnız bırakmamaya devam edecektir" diye konuştu.

GAZZENİN UMUDUYUZ

Diğer yandan Bakan Koca, koordinasyon ekibinin bölgeye gönderilen 8 sahra hastanesinin kurulumu için yer tespit çalışmalarını yürüttüğünü ve en kısa sürede Refah Sınır Kapısı'na yakın bir bölgede hastaneyi kurma konusunda başarılı olabileceklerini kaydetti.

Önce plastik cerrahi olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda ekip göndermek için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Koca, gelecek günlerde bu ekibin bölgeye takviye edileceğini ekledi.

Gelen hastaların hepsinin kanser hastası olduğunu ifade eden Bakan Koca, "Özellikle Türk-Filistin Dostluk Hastanesinde ağırlıklı olarak takibi yapılan hastalar da var. Sadece bir hasta kan hastalıkları grubunda ama o hastamızda kemik iliği nakli yapılmak üzere getirilen 15 yaşında bir kardeşimiz" şeklinde konuştu.

Diğer yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kanser ve çocuk hastalarının Türkiye'ye getirilmesi için çalışmalarının kararlılıkla devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde de hastaların gelmesini umduklarını kaydetti.

Bakan Koca'nın açıklamalarının ardından Türkiye'ye tedavi amaçlı getirilen hastalar, kara ambulanslarıyla çeşitli hastanelere sevk edildi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.