Bakan Zeybekci Soruları Yanıtladı

Bakan Zeybekci Soruları Yanıtladı
Ekonomi Bakanı Zeybekci:

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar'ın "Kurdan kaynaklı zararlarımızın karşılanması için, kısa vadeli döviz borcu olan iş adamına devlet 2,70'ten döviz satışı gerçekleştirsin" talebini pek uygulanabilir görmediğini söyledi.

Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'ndaki konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İTO Başkanı Çağlar'ın "Kurdan kaynaklı zararlarımızın karşılanması için, kısa vadeli döviz borcu olan iş adamına devlet 2,70'ten döviz satışı gerçekleştirsin" önerisi ile ilgili bir soru üzerine Zeybekci, TL'nin bu derece değer kaybetmesinin özel sektör üzerinde elbette ekstra bir maliyet oluşturduğunu kaydetti.

Bu maliyetin telafisi ile ilgili İTO'nun talebini pek uygulanabilir görmediğini belirten Zeybekci, "Bu bir çeşit dövize müdahale olur zaten, piyasaya müdahale anlamını taşır. Şu anda TL'nin dolar karşısındaki değer kaybına, zaman zaman yanlış anlaşılsa dahi söylemeye devam ettiğimiz gibi müdahale etmemek lazım. Piyasa bunu kendi dinamikleri içinde bir dengeye muhakkak oturtacaktır" şeklinde konuştu.

Zeybekci, büyümede ihracatın katkısının ne zaman görülebileceği ile ilgili bir soru üzerine ise şu yanıtı verdi.

"Şu anda ihracatın büyümeye etkisi negatif. Yaklaşık olarak eksi yüzde 2 katkısı var. Bu 3. çeyrekte eksi katkı hemen hemen sıfıra yaklaşacaktır. 4. çeyrekte beklentimiz ihracatın da büyümeye katkı vermeye başlamasıyla, tabi rakam anlamında bir şey söylememeye çalışırız ama, 4. çeyrekte yüzde 4'lerin üzerinde bir büyüme bekliyorum."

Zeybekci, bir başka soru üzerine, Türkiye'deki özel sektör, sanayici ve ihracatçının borç batağında olduğunu söylemenin son derece yanlış olacağını, ama firmaların döviz borçları olduğunu kaydetti.

Gelirleri döviz bazında olup da dövizle borçlanan firmalar için bir problem olmadığına işaret eden Zeybekci, gelirleri TL, borçları dövizle olan firmalar için bir sorun olduğuna işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yıl sonu itibarıyla bilançolarda döviz artışından kaynaklanan, TL'nin değer kaybetmesinden kaynaklanan zarar yazılımları olacaktır. Türkiye'de kişilerin ve firmaların döviz tevdiat hesaplarında (DTH) 190 milyar doların üzerinde bir rezerv ile TCMB'nin rezervi olması, bu Türkiye'nin genel anlamda bir kriz yaşamasını engeller."

Hürriyet Gazetesi'ne yapılan saldırı ile ilgili de konuşan Zeybekci, insanların haber ve bilgi alma hakkının, yaşam ve nefes hakkı kadar kutsal olduğunu söyledi.

Tüm basın organlarına fiili olarak yapılan saldırıları nefretle kınadığını aktaran Zeybekci, "Bunları hiç bir kimsenin uygun görmesini kabul edilebilir bulmuyorum. Sessiz kalmayı da kabul edilebilir bulmuyorum. Onun için kim olursa olsun, gerekçesi ne olursa olsun Türkiye'de özgür basına yapılan tüm saldırıları kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.