Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç (3):- "Kuzey Kıbrıs'la Türkiye'nin ilişkilerini 'ana vatan, yavru vatan' benzetmesi ile bugüne kadar değerlendirenler olmuştur. Bu, 'analık-yavruluk meselesi' değildir, bu, aramızdaki ilişkilerin özelliğini gö

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Kuzey Kıbrıs'la Türkiye'nin ilişkilerini 'ana vatan, yavru vatan' benzetmesi ile bugüne kadar değerlendirenler olmuştur. Bu, 'analık-yavruluk meselesi' değildir, bu, aramızdaki ilişkilerin özelliğini göstermesi bakımından daha derin, daha samimi ilişkiler içinde bulunduğumuzu ispat eden bir tanımlamadır. Bundan da kimsenin gocunmaması gerekir" dedi.

Arınç, Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu Toplantısı'na verilen arada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, "KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan açıklamalar sonrasında polemik gelişti. Sayın Akıncı son telefon konuşmasında tatlıya bağlandığına dair ifadeler kullandı ama acaba Akıncı'nın duruşu ve fikirleri itibarıyla bundan sonra KKTC ile ilişkilerde hükumetin kafasında soru işareti var mı" sorusu üzerine Arınç, KKTC'nin varlığını yıllardan beri devam ettirdiğini, Kıbrıs'ın, cumhurbaşkanı, parlamentosu, bakanlar kurulu, seçmenleri, anayasal kurumları ve bürokrasisinin bulunduğunu anımsattı. 

KKTC'nin kuruluşunun üzerinden 30 yıldan fazla geçtiğini dile getiren Arınç, son seçimlerde yüzde 65 civarında katılım sağlandığını, seçime giren kişilerin, kendi bireysel iradeleriyle özgür haklarını kullandıklarını hatırlattı. 

Akıncı'nın, yüzde 60'ın üzerinde oyla cumhurbaşkanı seçildiğini ifade eden Arınç, şunları söyledi:

"Biz Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs'ın iç politikasına ve içişlerine kesinlikle karışmayız. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de doğrudan ve dolaylı hiçbir müdahalemiz olmadı. Kuzey Kıbrıs seçmeni, yani oy kullanma noktasında imkanı olan herkes, Kıbrıs'ın geleceği bakımından kimin daha iyi temsil kabiliyetine sahip olduğunu, en iyi şekilde tayin ve tespit eder. O yüzden sonuçları, evet, dışarıda izledik ama içerideki gelişmeleri de takip ettik. Kıbrıs seçmenine şu veya bu şekilde bir telkinde asla bulunmadık. Geçmişte de böyle olmuştur. Buna yönelik bazı itirazlar, iç politika sebebiyle konuşulmuş şeylerdir. Kuzey Kıbrıs'la Türkiye'nin ilişkilerini 'ana vatan, yavru vatan' benzetmesi ile bugüne kadar değerlendirenler olmuştur. Bu, 'analık-yavruluk meselesi' değildir, bu, aramızdaki ilişkilerin özelliğini göstermesi bakımından daha derin, daha samimi ilişkiler içinde bulunduğumuzu ispat eden bir tanımlamadır. Bundan da kimsenin gocunmaması gerekir. Ancak Sayın Akıncı'nın tanımlamasına da saygı duymamız gerekir. Bir kardeşlik ilişkisinden bahsedilebilir, elbette 'Türkiye ile ilişkilerimizde daha dürüst, daha sağlıklı, daha iyi işbirliğine yol açacak yeni imkanları aramalıyız' denebilir. Dolayısıyla onun söylemlerine müdahale edecek noktada değiliz."

KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı'nın, yıllardan bu yana Kıbrıs siyasetinde etkili bir kişi olduğuna dikkati çeken Arınç, Akıncı'nın tavrı ve çizgisinin belli olduğunu söyledi. Arınç, Akıncı'nın bugüne kadar en yüksek oy oranı ile cumhurbaşkanı seçildiğine dikkati çekti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Akıncı'nın telefonla görüşmeye varacak, birbirlerine tebrik mesajları gönderecek kadar samimi bir anlayış içerisinde olduklarını bildiğini ve o meselenin kapanıp gittiğini ifade eden Arınç, "Sayın Akıncı da çok olumlu bir açıklama yapmıştır. Esasen seçimleri takiben Kıbrıs'ta yaptığı açıklamalar da fevkalade güzeldir. Halka verdiği güven duygusu da fevkalade güzeldir. Belki yeni bir yola, cumhurbaşkanlığında devam edilecektir ama bu Türkiye ile ilişkilerimizi daha güçlendirecek bir zemin olacaktır. Ben şahsen bundan eminim, Kuzey Kıbrıs'ı yakından tanıyabildiğim kadarıyla" değerlendirmesinde bulundu.

- "Herhangi bir ülke ile KKTC arasındaki ilişki, özellik gösteren bir ilişkidir"

"Herhangi bir ülke ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişki, özellik gösteren bir ilişkidir" diyen Arınç, şöyle devam etti:

"Bizim Azerbaycan ile ilişkilerimiz bir şekilde tanımlanabilir, İran'la, Balkanlarla, Kafkaslarla, Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkinizi başka sıfatlarla tanımlayabilirsiniz. Ama bizim başka ülkelerle ilişkimiz, Kuzey Kıbrıs ile ilişkimize kesinlikle benzemez. İç içe geçmiş, birisinden kopması mümkün olmayan, bağımsızlığı konusunda da pek çok kanların döküldüğü, şehitlerimizin verildiği, aziz hatıralarımızın yad edildiği bir topraktan bahsederken, sıcaklığı ifade etmek için bir 'yavru vatan, ana vatan' sözcüğü kullanılmış olabilir. Onu kimsenin yadsımaması gerekir. Ama Sayın Akıncı, bu tanımlamaya yeni bir ölçüt getiriyorsa ona da eyvallah, ona da saygı duymak gerekir."

- "Geçit Köy Barajı'na su verme noktasına geldik"

Türkiye'nin, KKTC ile mali yardım protokolünün bulunduğunu ve 2015 sonu itibarıyla biteceğini ve yenisinin görüşmelerine de başlandığını anımsatan Hükümet Sözcüsü Arınç, "Bu mali konularda, ekonomik gelişme konularında, Kuzey Kıbrıs'a başka ülkelerden çok daha fazla yardımcı oluyoruz. Kuzey Kıbrıs'a sene de 75 milyon metreküp su götürmek için denizin 250 metre altından özel hatlar döşedik. Bu iş bitti. Geçit Köy Barajı'na su verme noktasına geldik. Artık Kuzey Kıbrıs kendisine yetecek, içme ve tarımsal sulama amaçlı suyun dışında, bunu stratejik olarak kullanmak isterse Güney Kıbrıs'a bile verebilecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin elektrik, reformları destekleme yardımı, mali yardımlarla, izolasyonlar altındaki Kıbrıs ile bir kardeşin diğer kardeşle ekmeğini bölüşmesi gibi bir yardımlaşma duygusu içinde olduğuna işaret eden Arınç, "Kimse bundan gocunmasın. Bu ilişki dünya durdukça devam edecek inşallah kapsamlı bir barışa erişilebilirse ki Sayın Akıncı'nın bu görüşmeleri belki çok daha iyi yürütmesi de beklenebilir, o zaman Kıbrıs'ta eşit, iki toplumlu bir çözüme gidildiği takdirde, bugünkü bu tanımlamaların belki somut örneğini de birlikte görmüş olacağız" dedi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.