Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir dizi açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "İnsan kaçakçılığının bir terör suçu olarak görülmesi, organize suç kapsamına alınması ve bu anlamda mesela insan kaçakçılığında kullanılan malzemelerin müsadere edilebilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması ve bu suçların cezalarının hem artırılması hem de katalog suçlar haline getirilmesi gibi birtakım yasal tedbirler üzerinde durulması prensip olarak kararlaştırılmıştır" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bakanlar Kurulu'nda insan kaçakçılığıyla ilgili yasal düzenlemelerin ele alındığını anlatan Kurtulmuş, bununla ilgili bir eylem planı hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

İnsan kaçakçılığı eylem planını önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Kurtulmuş, "Bu plan içinde uygulamada ele alınması gereken konular olacak. Yani koordinasyonu sağlamak üzere, jandarma, sahil güvenlik ve emniyet teşkilatının ilgili birimleri, kaymakamlıklar... O göçmen kaçakçılığına aracı olunan yerlerde bunların çok ciddi şekilde sahada koordinasyonunun sağlanacağı, uygulamadan kaynaklanan şartların iyileştirileceği eylemlerimiz olacak" diye konuştu.

Kurtulmuş, başta sahil güvenlik birimi olmak üzere birtakım kapasite artırımına gidileceğini, ayrıca emniyet teşkilatı içinde sadece kaçakçılık biriminin altında değil ayrı bir birim olarak da insan kaçakçılığı biriminin kurulmasının prensip olarak görüşüldüğünü belirtti.

Ayrıca bununla ilgili yasal düzenlemelerin de yapılacağını vurgulayan Kurtulmuş, "İnsan kaçakçılığının bir terör suçu olarak görülmesi, organize suç kapsamına alınması ve bu anlamda mesela insan kaçakçılığında kullanılan malzemelerin müsadere edilebilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması ve bu suçların cezalarının hem artırılması hem de katalog suçlar haline getirilmesi gibi birtakım yasal tedbirler üzerinde durulması prensip olarak kararlaştırılmıştır. Önümüzdeki günlerde Başbakanlık müsteşarı başkanlığında yapılacak bir çalışmayla insan kaçakçılığı ile ilgili yasal düzenlemeler, uygulamaya ve kapasite artırımına ilişkin düzenlemelere son hali verilecek ve kamuoyu ile paylaşılacak" dedi.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda çalışma hayatında bir reform ve seçim sırasında verilen vaatler kapsamından ele alınması gereken "güvenceli esneklik" konusunun da görüşüldüğünü dile getirdi.

- "İstihdamı arttıracak bir çalışma düzeni planlanıyor"

Uzaktan çalışma ya da çalışma gibi çeşitli türlerinin ele alındığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluş ve taraflarla da çok sayıda toplantıda müzakere ederek olgunlaştırdığı bir teklifle karşı karşıya olduklarını anlatan Kurtulmuş, "Kadınların, gençlerin ve engellilerin daha iyi iş bulabilmesini sağlayacak, bu anlamda istihdam artıracak bir çalışma düzeninin kurulması planlanıyor. İş sağlığı ve iş güvenliğini sağlanması bu anlamda önemli bir mesele olarak karşımız geliyor. Ayrıca istihdam artışını sağlayacak bir tedbir olarak geçici çalışanların korunması kapsamında bu yasal çalışma sürdürülüyor. Bu konu en kısa zamanda reform adımlarından ve vaatlerden biri olarak Meclis'e gönderilecektir. Bu çalışma sırasında birkaç ana hususa dikkat edildi. Bunlardan biri mevcut çalışanların hiçbir şekilde haklarından geriye gidişi olmaması. Ayrıca yeni istihdam yaratma imkanlarının ortaya konulması. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ve AB norm ve direktiflerinin esas alınması, onların dışına çıkılmaması. Özellikle demin de ifade ettiğim gibi ilgili sosyal tarafların tamamıyla konuşarak, görüşerek bunu bir mutabakat çerçevesine ortaya koyabilme gayreti" diye konuştu.

Kurtulmuş, her toplantıda olduğu gibi AB Bakanı Volkan Bozkır'ın bu toplantıda da AB ile ilişkilerde gelinen nokta ve açılacak fasıllarla ilgili detayları Bakanlar Kurulu'na sunduğunu aktardı.

Özellikle kaçak göçün önlenmesi konusunda yapılan faaliyetlerin AB ile olan çalışmalara etkileri üzerinde durulduğunu anlatan Kurtulmuş, "Geçtiğimiz yaz aylarındaki görüntülerden sonra AB'deki hassasiyetler çerçevesinde göçmenler konusunda ciddi duyarlılık oluşmuş ve bunun sonucunda da Türkiye ile AB bu konuda çok yakın işbirliği içinde hareket etme kararını almıştır. Bu çerçevede Türkiye AB'den vize serbestisini almış, AB ise Türkiye'den geri kabul anlaşmasını imzalamasıyla Türkiye ile ilişkilerinde önemli bir adım atmıştır. Ümit ediyorum ki sadece Türkiye olarak değil AB'nin de Türkiye ile yakın işbirliği, bu kaçak göçmenler meselesinde de çalışmalarımız başarıyla uygulanacak ve çok ciddi sonuç alacağımız ümit ediyorum. Bu meseleyi minimum seviyeye indirebilecek bir performansı ortaya koyabileceğimizi ümit ve temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

YENİ GÜVENLİK YAPILANMASI

Bir gazetecinin, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mardin'de açıklayacağı yeni güvenlik yapılanmasına ilişkin bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Terörle Mücadele Master Eylem Planı'nın terörle mücadelenin ekonomik ve sosyal boyutu olduğunu vurguladı.

"Terörle mücadele arızi bir durumdur. Terör örgütünün elinden silahları alıp bunu da birileri istismar etmesin. Yani bu ilanihaye devam etmez" diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Terör örgütü tamamiyle etkisiz hale getirildikten sonra bu bölgede yaşanan bütün olumsuzlukların telafi edilmesi, o bölgede yaşayan kardeşlerimizin maddi ve manevi zararlarının karşılanması ve bölgede güçlü bir şekilde yeniden bir bahar havası içinde inşallah el ele ekonomik sosyal kalkınmayı sağlayabilecek tedbirlerin ele alınması. Bu konu benim koordinasyonumda sayın Başbakanımızın görevlendirmesiyle çalışmaları sürdürüyoruz. Önce ilgili bakan arkadaşlarımızla iki toplantı yaptık. Arkasından ilgili güvenlik birimleriyle bir toplantı yaptık ve mesele son noktasına getirildi.

Bu cuma günü Mardin'de yapılacak ziyaret sırasında Başbakanımız terörle mücadelenin ekonomik ve sosyal boyutlarını kapsayan bu eylem planını teferruatlı olarak halkımızla paylaşacak. Çok kısa süre içinde terörü bitireceğiz. Yani parantezi kapatacağız. Hem de bu süre içinde halkımızın karşı karşıya kaldığı zararların hepsini telafi edecek çok hızlı bir restorasyon sürecini yapacağız. Bunun içinde esnaf ve sanatkarın karşılaştıklarının, binaların, şehirlerin telafi edilmesi, sivil toplumun, çarşının, esnafın, sanatkarın yeniden ciddi bir şekilde güvenlik içinde günlük hayata dönmesini sağlayacak tedbirleri alacağız. En kısa zamanda bölge, bu terör örgütlerinin ortaya çıkardığı ağır tahribatın faturasını bir kenara bırakıp yoluna devam edecek."

 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.