- Bakanlar Kurulu toplantısı

- Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (4) - "(ABD ve Rusya'nın Suriye'de çatışmaların durdurulması için anlaşması) Bir ateşkesin ilan ediliyor olması, bir ateşkes sürecinin başlamış olması, bizim açımızdan da olumludur. Ümit ederiz ki bu ateşk

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ABD ve Rusya'nın "Suriye'de çatışmaların durdurulması" için anlaşmasına ilişkin, "Bir ateşkesin ilan ediliyor olması, bir ateşkes sürecinin başlamış olması, bizim açımızdan da olumludur. Ümit ederiz ki bu ateşkes olumlu bir şekilde devam eder, ateşkes devam ederken, birileri uçaklarını kaldırarak, sivil, masum insanları vurmaya kalkmaz" dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"ABD ile Rusya'nın Suriye'de ateşkesin sağlanması için anlaştığı iddia edildi. 27 Şubat gece yarısından sonra bu ateşkesin yürürlüğe gireceği söyleniyor. Bu konuyla ilgili paylaşacağınız bilgi var mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, ateşkesin sağlanacak olmasını olumlu karşılayacaklarını söyledi.

"Önceki ateşkeslere benzemez, ümit ederiz ki uygulama kabiliyeti olan bir ateşkes olur" diyen Kurtulmuş, bu anlaşmaya göre, 6 aylık bir müzakere süreci öngörüldüğünü belirtti. Müzakere sürecinden sonraki 18 ayda da geçici hükümet kurularak , ülkenin seçime götürülmesi ve demokratik süreçlerin uygulanmasının öngörüldüğünü hatırlatan Kurtulmuş, "Ümit ederiz ki bu süreçler doğru şekilde işler. Ateşkes üzerinde DAEŞ ve benzeri bazı örgütler dışarıda bırakılacak. Yani bundan sonra ABD ve Rusya başta olmak üzere uluslararası camia, Suriye toprakları üzerindeki ana düşman olarak, ortak hedef olarak DAEŞ'i öngörecek. Rusya'nın DAEŞ'e karşı mücadele ediyoruz anlayışı içerisinde, o görüntü içerisinde bundan sonraki 6 aylık müzakere sürecinde de uçaklarını kaldırıp oradaki sivil, masum insanları öldürmemesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

-"Uluslararası camianın samimi olması lazım"

Rusya'nın eylül ayından bu yana 8 bine yakın sorti yaptığını ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu 8 bine yakın sortinin yüzde 90'ı ılımlı muhalifler ve sivillerin üzerine atılmış bombalardır. Sadece yüzde 10'luk bir kısmında DAEŞ hedeflerini vurmuşlar. Burada uluslararası camianın samimi olması lazım. Yeter artık, filler tepişiyor olan çimenlere oluyor, 450 bin masum Suriyeli öldü. Sarin gazları kullanıldı, dünyanın kılı kıpırdamadı. Misket bombaları atıldı, dünyanın kılı kıpırdamadı. Bütün bunlara rağmen gelinen noktayı olumlu karşılıyoruz. Evet bir ateşkesin ilan ediliyor olması, bir ateşkes sürecinin başlamış olması, bizim açımızdan da olumludur. Ümit ederiz ki, bu ateşkes olumlu bir şekilde devam eder, ateşkes devam ederken, birileri uçaklarını kaldırarak, sivil, masum insanları vurmaya kalkmaz.

İnşallah bu 6 aylık müzakere sonucunda da Suriye'deki bütün ilgili unsurlar, Suriye'nin bütün muhalif unsurları, bütün ılımlı muhalefet de dahil, Suriye'nin yeniden inşası sürecinde yer alır ve yine ümit ediyoruz ki bundan sonraki süreçte halkına karşı suç işlemiş olanlar Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmazlar. Burada 6 aylık süre içinde müzakereler yapılacak. Amerika ile Rusya arasında da Suriye'nin geleceğine ilişkin farklı fikirlerin olduğunu biliyoruz. Rusya ve İran'ın, Esad rejiminin ve aktörlerinin devam etmesinden yana olduğunu da biliyoruz. Avrupa Birliği üyeleri ve Amerika Birleşik Devletlerinin de Esad'sız bir Suriye, halkına zulmetmiş bu rejimin unsurlarının, aktörlerinin yer almadığı bir Suriye yönünde kanaatleri olduğunu biliyoruz. Süreci belirleyecek olan, ateşkesin düzgün şekilde devam etmesinden sonra 6 aylık görüşme, müzakere sürecidir. Ümit ederiz ki 6 aylık müzakere sonrasında, ondan sonra oluşacak bir geçiş hükümeti için olumlu adımlar atılır ve Suriye halkının, 2011 nisan ayından beri yaşadığı bu derin acıları, kahırları sonlandırmış olur. Yine ümit ederiz ki Suriye'de barışın bütün unsurlarıyla gelmesiyle şu anda yaklaşık 8 milyona yakın yurt dışında yaşayan Suriyeliler de kendi ülkelerine dönme imkanına kavuşurlar."

-Angajman kuralları

Numan Kurtulmuş, "Suriye'de yaşananların ardından angajman kurulları çerçevesinde operasyonlar düzenlenmişti. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse angajman kurallarının değiştirilebileceğini söylemişti. Bu konu gündeme geldi mi?" sorusuna, "Angajman kuralları bugünkü toplantıda gündeme gelmedi. Türkiye, sınırlarının dışından ulusal egemenliğine kast eden her türlü saldırıya karşı gerekli tedbiri alabilecek güce sahiptir. Bununla ilgili gerekli adımları atabilecek imkanlara da sahiptir" yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bir başka soru üzerine de AB'den Türkiye'ye, Suriyeli sığınmacılar yararına kullanılması için verilecek 3 milyar avroluk yardımın kullanılabilir hale gelmesi için müzakerelerin yapıldığını, bunun bir an önce kullanılmasını ümit ettiklerini söyledi.

Yasa dışı göçte azalma yaşanmasına ilişkin bir soruya karşılık da Kurtulmuş, azalmanın alınan tedbirler sayesinde yaşandığını, artırılan tedbirler sayesinde, özellikle Ege'de, Akdeniz'de yasa dışı göçe karşı çok daha etkin mücadele yürütüldüğünü kaydetti.

-Galatasaray-Trabzonspor maçı

Numan Kurtulmuş, dün akşam oynanan ve Trabzonspor'un Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray'a 2-1 yenildiği maça ilişkin değerlendirmesinin sorulmasına karşılık da bu konuda şahsi görüşünü ifade edeceğini belirtti.

Maçın tamamını değil, özetini izlediğini belirten Kurtulmuş, "Ama bir felaketti, kabus gibi bir şeydi. Bir hakem bu kadar sistematik nasıl hata yapar, ben şahsen bunu anlamadım. Neredeyse özetlerde gördüğüm o pozisyonların hiçbirisi doğru verilmiş kararlar değildi. Herhalde Merkez Hakem Kurulu gerekeni yapacaktır diye düşünüyorum. Trabzonspor'a geçmiş olsun. Ama Galatasaray'a da geçmiş olsun. Bu kadar yanlış kararlar sonucu alınmış bir galibiyet herhalde Galatasaray camiasını da memnun etmemiştir" dedi.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.