Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)- (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, teröre destek verenlerin vatandaşlıktan çıkarılmasına yönelik ifadeleri) "Eğer bu yönde bir çalışma yapılacaksa, çalışmanın yapılacağı çerçeve anayasamız, yasalarımız ve Ada

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Terör örgütünün yandaşlarını devre dışı bırakmak için vatandaşlıktan çıkartma dahil gereken tüm önlemleri almakta kararlı olmalıyız" şeklindeki ifadelerine ilişkin, "Eğer bu yönde bir çalışma yapılacaksa, çalışmanın yapılacağı çerçeve anayasamız, yasalarımız ve Adalet Bakanımızın ki bu süreci yürütecek kişi olarak Adalet Bakanımızın yapacağı ön hazırlıkla, konu Bakanlar Kurulu'na gelir ve tartışılır" dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada yaptığı açıklamada, Reform Eylem Paketi ile ilgili konunun gündemlerinde olduğunu belirterek, bununla ilgili de çok sayıda konunun gündeme geldiğini dile getirdi. Kurtulmuş, "Bunlardan birisi siyasetin finansmanı ile ilgili yasal düzenlemelere dönük çalışmalar, bunların olgunlaştırılması ile ilgili olarak da Bakanlar Kurulunda gerekli müzakereler yapıldı" diye konuştu.

Seçim zamanı kamuoyuyla paylaştıkları "İmar plan değişiklikleri" konusunu da Bakanlar Kurulu toplantısında görüştüklerini aktaran Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Oluşacak değer artışlarında kamunun pay almasına ilişkin yasa teklifiydi, yasa hazırlığıydı. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ilgili bakanlıklar ve kurumlarla hazırlamış olduğu çerçeve ilk taslak, Bakanlar Kurulumuzla paylaşıldı. Bundan sonraki süreçte bu kanun tasarısı olgunlaştırılacak, tartışmalar çerçevesinde ilave bazı düzenlemeler yapılacak. Ana çerçevesi itibarıyla özel plan değişikliği taleplerinin karşılanmasını ama bunu yaparken de mevcut olan planların genel çerçevesinden ayrılmadan bunların yapılması, ortaya çıkması muhtemel değer artışlarının önemli bir kısmının kamuya bırakılması ve bununla ilgili olarak da değer tespit komisyonlarının oluşturulmasıyla ilgili de ilk taslak, Bakanlar Kurulumuza gelmiştir."

- İmar planı değişikliği

Bu yasanın dört temel gerekçesi olacağını ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bunlardan bir tanesi adalet prensibi. Yani herhangi bir şekilde imarla oluşacak olan husus adalet prensibini mutlaka kapsamalıdır. Yani aynı adanın içerisinde birisine falanca yüksekliği verirken bir başkasına başka bir yüksekliğin verilmesi ya da başka zemin bakımından başka kullanımın verilmesi adalet prensibiyle uyuşmaz. Dolayısıyla birinci olarak buna dikkat edeceğiz.

İkincisi, şeffaflık prensibi. İmar vakıflarının en çok konuşulan konulardan biri olduğu göz önününde bulundurulursa, bütün bu süreçlerin her bir parselle ilgili, her bir adayla ilgili 1/5 gibi bütün planların da işin içerisine katılarak burada oluşacak olan yeni plan değişiklikleri ile ilgili bütün notların şeffaf bir şekilde herkes tarafından takip edeceği bir düzenin kurulması ikinci temel prensibimiz olacaktır.

Üçüncü temel prensibimiz koruyuculuk prensibidir. Yani şehirlerimizin kimliklerini, şehirlerin kültürlerini, şehirlerin daha yaşanabilir ve daha çevre dostu şehirler halinde olmasını sağlayacak bir koruyuculuk prensibi içerisinde hareket edilmesidir.

Dördüncü prensip de yeni imar değişikliklerinden oluşabilecek değer artışlarından kamunun pay alması ve burada oluşacak fonların Türkiye'deki örneğin birtakım kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere kamuya lazım olan alanlarda bunların kullanılmasıyla ilgili düzenlemeler yapılacaktır. Yasa zannediyorum tartışmalarla birlikte önümüzdeki günlerde son hali verilecek ve uygulamaya konulacaktır."

- "Planının 30 maddesi yüzde 100 hayata geçirildi"

Bakanlar Kurulunun gündeminde olan bir diğer konunun ise Birlik Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın geldiği son noktanın değerlendirilmesi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bunun içinde 81 maddelik eylem planının çok sayıda bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendiren konuların olduğunu kaydetti.

Her bakanlığın hangi adımları atacağını bildiğini söyleyen Kurtulmuş, "Dün itibarıyla bu 81 eylem planınından 30 maddesinin yüzde 100'ünün gerçekleştiğini müşahede etmiş bulunuyoruz. Ayrıca bazı maddeler uygulanıyor, bazı maddeler sürekli olarak uygulanacak olan maddeler. Yine reform eylem planımız gibi bu Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planımızın da planlandığı gibi, planlandığı zaman dilimi içerisinde başarıyla uygulanmaya başlandığını, sonuçlarının alınmaya başlandığını sizlerle paylaşabilirim" ifadelerini kullandı.

- "İki taraf arasında mükemmele yakın bir koordinasyon var"

Numan Kurtulmuş, "Yunanistan'ın, ülkesinde bulunan göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesini cuma gününe kadar ertelediğine ilişkin haberlerin doğru olup olmadığı ve Türkiye'nin buna karşı tutumunun ne olacağına" ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"Bizim ilk Yunanistan'a, ilk parti geleceklerle ilgili söylediğimiz, verdiğimiz rakam 500 idi. Ama oradan 500 değil de 202 kişi geldi. Dolayısıyla bu devam edecek bir süreç. Yani pazar günü, cuma günü değil, sürekli olarak devam edecek bir süreç. Tabii ki oradan Yunanistan bize ne kadar gönderirse biz de onların gönderdiği karşılığında o kadar Suriyeli mülteciyi, Suriyeli göçmeni Avrupa'ya göndereceğiz. Dolayısıyla, tehir edilmesi, bu meselenin kesilmesi gibi bir şöyle söz konusu değildir, başlamış, başarılı bir şekilde devam eden süreçte bizim oraya birtakım kontenjanlar bildiriyoruz. Bu konuda mükemmele yakın bir koordinasyon vardır iki taraf arasında. Onlar bize ne kadar gönderirse, onların göndereceği rakamdır bu onların tespitidir, nihayetinde oradan bize gelecek ki biz de Avrupa'ya gönderelim. Dolayısıyla aksayan hiç bir şey yoktur, koordinasyon içerisinde karşılıklı olarak süreç takip ediliyor ve adımlar atılıyor."

Yunanistan'ın mültecileri göndermemesi durumunda Türkiye'nin de göndermeyeceğini söyleyen Kurtulmuş, "Birebir o çok açık, oradan ne kadar gelirse biz de onun karşılığında göçmeni Avrupa'ya göndereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, teröre destek verenlerin 'Vatandaşlıktan çıkarılması yönünde adımların atılabileceği' yönündeki açıklamalarının Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda da gündeme gelip gelmediği" sorusuna Kurtulmuş, bu konunun toplantıda gündeme gelmediğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın konuyla ilgili açıklamalarını henüz okuyabilmiş, bütün teferruatıyla birlikte dinleyebilmiş değiliz. Ama Bakanlar Kurulumuzda böyle bir konu gündeme gelmedi. Eğer bu yönde bir çalışma yapılacaksa, çalışmanın yapılacağı çerçeve anayasamız, yasalarımız ve Adalet Bakanımızın ki bu süreci yürütecek kişi olarak Adalet Bakanımızın yapacağı ön hazırlıkla, konu Bakanlar Kurulu'na gelir ve tartışılır." karşılığını verdi.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.