Bakanlar Kurulunun müjdesi madencileri umutlandırdı

Bakanlar Kurulunun müjdesi madencileri umutlandırdı
Zonguldak TSO Başkanı Demir:- "Yaptığımız hesaba göre daha önce ton başına verilen 22 liralık desteğin, 44-50 lira arasına yükseldiğini gördük. Maliyetlerin karşılanması bizim istediğimiz düzeyde olmasa bile en azından Zonguldak'taki özel sektörü ayağa ka

ZONGULDAK (AA) - Bakanlar Kurulunca, linyit ve taş kömürü çıkarılan ve özel hukuk tüzel kişilerin ruhsat sahibi olarak işletilen yer altı maden işletmelerine, maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesinin kararlaştırılması, sektör temsilcilerini umutlandırdı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı ve kömür işletmecisi Metin Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rödovansçıların maliyet farklarının ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını uzun zamandır beklediklerini belirterek, kararın yayımlanmasının ardından inceleme yaptıklarını ifade etti.

Soma faciasının ardından Eylül 2014'te yürürlüğe giren ve maden işçisine en az 2 asgari ücret ödenmesi, yeraltı çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi hükümler içeren torba yasa ile maliyetleri artan Zonguldak'taki kömür işletmecilerinin üretimi durduğunu anımsatan Demir, şöyle konuştu:

"Üretimlerin durmasının ardından maden sahipleri işçi çıkarmaya başladı. Yasadan önce 2 bin lira olan bir işçinin aylık maliyeti 3 bin 750 liraya yükseldi. Böyle olunca yaklaşık 3 bin 500 madenci işsiz kaldı. Dün Bakanlar Kurulunca, linyit ve taş kömürü çıkarılan ve özel hukuk tüzel kişilerin ruhsat sahibi olarak işletilen yer altı maden işletmelerine, maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesi kararlaştırılması Resmi Gazete'de yayımlandı. Yaptığımız hesaba göre daha önce ton başına verilen 22 liralık desteğin, 44-50 lira arasında yükseldiğini gördük. Maliyetlerin karşılanması bizim istediğimiz düzeyde olmasa bile en azından Zonguldak'ta ki özel sektörü ayağa kaldırabilecek niteliktedir."

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yetkilileriyle hafta sonu toplantı yapacaklarını aktaran Demir, maliyet formülünün karmaşık ve ilk okuduğunda hemen yorum yapılmasının zor olduğunu da anlatarak "Zonguldak'ta faaliyet gösteren özel maden firmalarıyla toplantı gerçekleştirdik. Yayımlanan formülle ilgili alternatifleri değerlendirdik. Ama TTK ile bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bunları tamamladıktan sonra kentteki maden ocaklarının geleceği, işini kaybeden 3 bin 500 madenciyi ne zaman işe alacağımızla ilgili bir yol haritası çizilebilir" dedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.