Bakır Ve Çiniyi Birleştirdi

Bakır Ve Çiniyi Birleştirdi
YOZGAT (AA) - Yozgat’ın Sorgun Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü (HEM) tarafından açılan "Bakır İşlemeciliği" kursuna katılan 23 yaşındaki yüzde...

YOZGAT (AA) - Yozgat’ın Sorgun Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü (HEM) tarafından açılan "Bakır İşlemeciliği" kursuna katılan 23 yaşındaki yüzde 50 konuşma engelli Mikail Uslu'nun bakır ve çini işlemeciliğini birleştirerek ortaya koyduğu ürünler büyük beğeni topluyor.

Yaptığı işten büyük zevk aldığını dile getiren Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin yüzde 50 konuşma engelli olduğunu, engeline hiç aldırmadan bu işte kendisini geliştirmeye çalıştığını söyledi.

Kurs hocalarının kendisine büyük destek verdiğini aktaran Uslu, "Şu anda hediyelik bakır tabaklar üzerine dolgu ve işlemeler yapıyorum. Amacım, ücretli bir işte bakır ustası olarak çalışmak. Bunun için bazı yerlere iş başvurusunda bulundum. Bu isteğimi Sayın Kaymakamımıza kursumuzu ziyaret ettiğinde de ilettim. O da bana ‘Sen çalış, kendini geliştir, mutlaka alacaktır’ diye yanıt verdi. Ben de aralıksız çalışmalarıma devam ediyorum." diye konuştu.

Uslu, Halk Eğitimi Merkezinin açmış olduğu bu tip kursların hem meslek sahibi yaptığını, hem de sosyal yönden insanların gelişmesine olanak sağladığını vurgulayarak, ilerde çok iyi bir bakır ustası olmayı hedeflediğini belirtti.

Kurs hocası Erdal Bağ ise, Mikail’in bu sanata oldukça büyük bir yeteneği olduğunu, çalışması ve azmetmesi durumunda Türkiye’nin sayılı ustalarından biri olmaması için hiçbir olumsuzluğun olmadığını kaydetti.

Mikail Uslu’nun, bakır işlemeciliği kursunda çini ile bakırdan oluşan yeni bir hediyelik eşya yaparak Türkiye’de bir ilke imza attıklarına dikkat çeken Bağ, şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz yeni bir teknikle üretilen, alt tarafı çini, üst tarafı bakır ibrik ve hediyelik eşyalar büyük rağbet görüyor. Gerekli şartlar oluşturulursa seri üretime geçebiliriz. Ben 33 yıldır bu işle uğraşıyorum. Bir yıldan bu yana da Sorgun’da bakır işlemeciliği kursu veriyorum. İşlediğimiz bakırlar Erzincan’dan geliyor. Biz burada önce nasıl bir motif uygulayacaksak onu belirliyor ve bakır üzerine çiziyoruz. Sonra da çizdiğimiz o şekilleri bakır üzerine işliyoruz. Çini yapım atölyesinden gelen parçayla bakır işlemeyi birleştirip, güzel bir eşya elde ediyoruz. Bu sanat Türkiye’de bir ilktir. Oldukça zor ama biz zoru başardık. Böylelikle çini bakır karışımı semaver ve buna benzer parçalar da üretebileceğiz."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.