Bakıra kadınlar hayat veriyor

Bakıra kadınlar hayat veriyor
Sosyal Destek Programı kapsamında "Eller İşliyor Bakır Büyüyor" projesiyle açılan bakır işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, hünerlerini, sergileyerek hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar- Cezveden, çaydanlığa ve süs eşyalarına

HATAY (AA) - Hatay'ın Hassa ilçesinde de Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yürütülen ''Eller İşliyor Bakır Büyüyor'' projesiyle bir zamanlar mutfakların vazgeçilmez eşyaları arasında yer alan bakır kapların yeniden üretilmesi için 120 kadına eğitim verildi.

Açılan bakır işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, maharetlerini cezveden çaydanlığa ve süs eşyalarına kadar birçok ürünü yaparak sergiliyor.

Kurs öğretmeni Lütfiye Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce kursiyer olarak başladığı kursa öğretmen olarak devam ettiğini, mesleğin inceliklerini öğretmeye çalıştığını söyledi.

Kadınların hünerlerini ve yaratıcılıklarını bakır işlemeciliğinde de gösterdiğini ifade eden Kurt, ''3 yıldan bu yana devam eden kursumuzda 120 kadına mesleği öğrettik. Kadınlarımız, kurs sayesinde hem boş zamanlarını güzel bir şekilde değerlendiriyor hem de yaptıkları ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Bu sayede unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliğini de yaşatmış oluyoruz.'' diye konuştu.

Kurt, kadınların bakırı adeta nakış nakış işleyerek bir sanat eserine dönüştürdüğünü ve ürünlerin büyük beğeni topladığını aktardı.

- Suriyelilerden de kursa ilgi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hassa ilçesine gelen Suriyeli kadınların da zamanlarını iyi bir şekilde değerlendirmek ve yaşadıkları kötü günleri unutmak için kursa geldiğini belirten Kurt, onların da bir meslek öğrenerek aile bütçelerine katkı sağlamaya çalıştığını dile getirdi.

Kurt, 25 ile 250 lira arasında satışa sundukları bakır ürünlere ilginin çok iyi olduğunu vurguladı.

Suriyeli Diya Ebuluyuun (16), komşusunun tavsiyesiyle geldiği kursla bakır işlemeciliğini öğrendiğini anlattı. Yaklaşık 3 yıl önce Türkiye'ye sığındıklarını ifade eden Ebuluyuun, kursta yaptıklarını satarak aile bütçesine katkı sağladığına işaret etti.

Kursiyer Zeynep Şıkoğlu (42) da bakıra adeta yeniden hayat vermenin inanılmaz bir keyif olduğunu söyledi.

Zeliha Gölge (45) ise ev işlerinden kalan zamanda geldiği kursun kendisine çok şey kattığını, burada hem çevresinin genişlediğini hem de kazanç elde ettiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.