Balık değil ‘hayalet ağ’ avlıyorlar

Balık değil ‘hayalet ağ’ avlıyorlar
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü ile Soğla Gölü “hayalet ağ” olarak nitelendirilen atık ve terk edilmiş ağlardan temizleniyor

 Beyşehir Gölü ile Konya’nın Seydişehir ilçesindeki Soğla Gölü, ‘hayalet ağ’ olarak nitelendirilen atık ve terk edilmiş ağlardan temizleniyor.
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü İbrahim Halil Özmen yaptığı açıklamada, her iki gölde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Bakanlığın yürüttüğü proje çerçevesinde başlatılan çalışmalarla “hayalet ağ” temizliği yapılan Beyşehir Gölü ile Soğla göllerinde terk edilmiş ağlar ile pinterlerin çok büyük bir kirlilik oluşturduğunu belirten Sözmen, geçen yıl başlanan projenin kapsamını genişleterek bu yıl Soğla Gölü’nü de çalışmalara dahil ettiklerini vurguladı. Sözmen, “Bu projemizde, Beyşehir Gölümüzde tespit ettiğimiz bölgelerdeki atık ve terk edilmiş ağları, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifimizdeki çalışan avcılarımız vasıtasıyla gölden çıkararak temizliyoruz. Projenin finansmanını sağlayan bakanlığımızın bu çalışmaları sayesinde, her iki gölün tabanında büyük bir kirlilik meydana getiren “hayalet ağ” dediğimiz eski, atılmış, terk edilmiş ağları tatlı sulardan çıkarıyoruz. Bu ağların toplanması için çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Şu ana kadar, Beyşehir Gölümüzde 15 bin metrelik, Soğla Gölümüzde ise 12 bin metrelik bir ağ topladık. Bunlar çok ciddi bir kirlilik oluşturuyor. Kirliliğin dışında, bu ağlar göl tabanındaki balıkların ölümlerine de sebep oluyorlar ve insanlar için tehlike arz ediyorlar. Bunları temizleyerek hem göllerimizin temizlenmesine avcılarımız büyük bir katkı sağlamış oluyor, hem de bu çalışmalarla balık ölümlerinin önüne geçmiş oluyorlar” dedi.
Beyşehir Gölü’ndeki çalışmalara katılan balıkçı İbrahim Erdoğan da, yürütülen projeye katılarak açıldıkları göl sularında bu defa deyim yerindeyse balık yerine “hayalet ağ” avlamaya başladıklarını söyledi.
Ağ toplama faaliyetlerine katılan balıkçı Emre Yılmaz da, bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür ederken, yürütülen çalışmaların devamının gelmesini beklediklerini dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.