Balina iskeletinin parçaları iki yılda birleştirildi

Balina iskeletinin parçaları iki yılda birleştirildi
Muğla'da 2009 yılında karaya vuran ve sahile gömülen 5 metre uzunluğundaki balinanın iskeleti, bilimsel çalışmalarda kullanılmak amacıyla kumdan çıkarıldı- İki yıl süren çalışmanın ardından parçaları temizlenip birleştirilen balina, Su Ürünleri Fakültesi

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme sahiline 2009 yılında vuran 5 metre uzunluğundaki balinanın iskeleti kumdan çıkarılarak iki yıl süren çalışmayla parçaları birleştirildi ve temizlendi. Balina iskeleti, sergilendiği Balık Müzesinde bilim dünyasına hizmet verecek.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökcen Bilgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karaya vuran balinanın çürümüş et, kas ve yağ dokularından temizlenmesi için kuru kuma gömüldüğünü anlattı. İskeletin 5 yıl kum altında kaldığını ve bu sürede biyolojik parçalanmanın gerçekleştiğini belirten Bilgi, iki yıl önce iskeleti Arkeoloji ve Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinin ortak çalışmasıyla kumdan çıkardıklarını ifade etti.
Üniversiteye getirilen balina iskeletinden elde edilen parçalara numara verdiklerini kaydeden Bilgi, "Doku temizleme çalışmalarına başlanan balina, literatür doğrultusunda temizlendikten sonra yaklaşık iki yılda üzerindeki parçalardan arındırılarak sergilenmeye hazır hale getirildi. Balinanın tamamen temizlenmesi iki yılımızı aldı." dedi.
- Balık Müzesinde sergileniyor
Türkiye'de az sayıda bulunan balina iskeletini üniversitedeki Balık Müzesine kazandırdıklarını vurgulayan Bilgi, balinanın kalan dokulardan temizlenmesi ve bozulmasının engellenmesi amacıyla kurutma işlemi uygulandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Balinanın kuruması ve kokudan arındırılması 4-5 aylık bir süreç aldı. Daha sonra kırık ve eksik parçalar tekrar elden geçirildi. Bunlar birleştirilme suretiyle çalışma yürütüldü. Son olarak bütün eksik parçalar tamamlanarak iki yılda sergiye hazır hale getirildi. Balinanın envanterimizde 90 parçası var. En büyük ve ağır parçası da kafa kısmı. Bunun haricinde kafatası, omur, çene kemikleri ve kaburga parçası bulunuyor."
-İskelet müzenin en önemli parçası oldu
Öğrenci ve vatandaşların balina iskeletini görmeye geldiklerini söyleyen Bilgi, iskeletin müzenin en önemli parçası olduğunu dile getirdi.
Balina iskeletini öğrencilerin de büyük bir merak ve heyecanla izlediklerini belirten Bilgi, "Özellikle sucul memeliler ve sürüngenler dersinde ayrıca eğitim ve fen fakültelerinin biyoloji derslerinde bölümlerin kullanabilmesi ve inceleyebilmesi için gerçek bir materyale sahip olduk. Balinamızın iskeleti de Türkiye'de sayılı materyallerden. Bunun haricinde lise ve diğer ortaöğretim kurumlarının zaman zaman incelemelerde ve gezilerde ilgi odağı haline geldi. Balinamız bilime de hizmet edecek." sözlerine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.