Baltık Denizi’ndeki tehlikeli yakınlaşmaya tepkiler

Baltık Denizi’ndeki tehlikeli yakınlaşmaya tepkiler
ABD Dışişleri Bakanı Kerry: - "ABD ordusu, Baltık Denizi'nde savaş gemilerine alçak uçuş yapan Rus uçağını vurma hakkına sahip"

ANKARA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ordusunun, Baltık Denizi'nde savaş gemilerinden birine alçak uçuş yapan Rus savaş uçağını vurma hakkına sahip olacağını bildirdi.

Kerry, Rus savaş uçaklarının, Miami Herald ve CNN Espanol ile yaptığı ortak söyleşide, Rus savaş uçaklarının, Baltık Denizi'nde uluslararası sularda seyreden Amerikan "USS Donald Cook" destroyerinin üzerinde tehlikeli şekilde defalarca alçak uçuş yapmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın bu eylemini eleştiren ve Moskova yönetimiyle irtibata geçildiğini belirten Kerry, "Bu tür bir eylemi kınıyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, alçak uçuşu, "pervasızca, provokatif ve tehlikeli" nitelendirmesinde bulunarak, "Angajman koşulları çerçevesinde uçak ateş edilip, düşürülebilirdi." diye konuştu.

Kerry ayrıca ABD'ye "Açık denizde gözdağı verilemeyeceğini ve böyle bir eylemin tehlikesine ilişkin mesajın Rusya'ya iletildiğini." kaydetti.

Pentagon, ABD ile Polonya arasındaki ikili askeri ilişkileri geliştirme kapsamında, Polonya'nın Gnynia şehrine giden, "USS Donald Cook" adlı Amerikan destroyerinin üzerinde, Rus SU-24'lerin iki gün peş peşe alçak uçuş yaptığını duyurmuştu.

ABD'nin destroyer filosunun en önemli gemilerinden olan 154 metre uzunluğundaki "USS Donald Cook"u, diğer savaş gemilerinden ayıran en önemli özelliğini balistik füze kalkanı "Aegis" sistemi oluşturuyor. Destroyer, gelişmiş radarları sayesinde füze saldırıları da dahil olmak üzere birçok saldırıya karşı "kalkan" özelliği taşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.