Bangladeş'te 4 günde 5 binden fazla kişi gözaltına alındı

Bangladeş'te 4 günde 5 binden fazla kişi gözaltına alındı
Bangladeş güvenlik güçleri, azınlıklara karşı saldırıların arttığı yönündeki iddiaların ardından perşembe günü ülke genelinde başlatılan operasyonlarda 5 binden fazla kişiyi gözaltına aldı

Bangladeş güvenlik güçleri, azınlıklara karşı saldırıların arttığı yönündeki iddiaların ardından perşembe günü ülke genelinde başlatılan operasyonlarda 5 binden fazla kişiyi gözaltına aldı. Hükümet, gözaltılarla ilgili azınlıklara yapılan saldırıları gerekçe gösterirken, muhalefet ise operasyonların yasa dışı olduğunu vurguladı.

Polis Sözcüsü Kamrul Ahsan, binlerce polis ve askerin katıldığı operasyonda son 4 günde 5 bin 324 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltına alınanlar arasında Cemaati İslami'nin 70'den fazla yerel yetkilisi de bulunuyor.

Wall Street Journal gazetesi, bölgedeki kaynaklarına dayandırdığı haberinde 8 bin 500 kişinin gözaltında olduğunu yazdı.

Bangladeş'te son iki yılda aralarında ateist blog yazarları, yabancı yardım görevlileri ve dini azınlık üyelerinin de bulunduğu 18 kişi, uğradıkları silahlı saldırılar sonucu yaşamlarını yitirmişti. Saldırıların ardından bazı şüpheliler gözaltına alınmış ancak şimdiye kadar mahkeme karşısına çıkarılan olmamıştı.

Cinayetlerin bazılarını DAEŞ ve El Kaide'yle bağlı gruplar üstlenmişti.

Hükümet ise 160 milyon nüfusa sahip ülkede uluslararası terör gruplarının olmadığını ileri sürerek saldırıları muhalefet partilerinin destek verdiği iç grupların düzenlediğini savunmuştu.

Cemaati İslami'den kınama
Bangladeş'in en büyük İslami partisi Cemaati İslami ise ramazan ayında düzenlenen operasyonu ve çok sayıda Müslüman'ın gözaltına alınmasını kınadı.

Cemaati İslami Genel Sekreter Yardımcısı ve eski milletvekili Mia Gulam Perver, yaptığı açıklamada "Hükümet, Cemaati İslami liderleriyle destekçilerine karşı düzenlediği operasyonla mübarek ramazan ayının kutsallığına zarar vermektedir. Son 24 saatte çeşitli kentlerde Cemaati İslami'nin 74 üyesi yasa dışı olarak gözaltına alınmıştır. Hükümet, oruç tutan Müslümanların acı çekmesine yol açmakta ve insanlık dışı bir eylemde bulunmaktadır. Yetkililerin ramazana biraz olsun saygısı ve güveni varsa oruç tutan Müslümanlara bu şekilde eziyet etmemelidir. Halkımıza mübarek ramazan ayında dindar Müslümanları hedef alan operasyonları ve tacizleri protesto etmeleri çağrısında bulunuyorum. Yetkilileri de ramazana saygı göstermeye, gözaltılara son vermeye ve gözaltındaki Cemaati İslami ve Chhatra Shibir üyelerini serbest bırakmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.